Vlasnici restorana u Jablanici ponovo prodaju 20 janjadi dnevno

661

Nezaobilazna stanica putnicima koji magistralnom cestom idu prema jugu ili se vraćaju s mora već decenijama je Jablanica i njeni restorani, koji imaju jednu od najboljih ponuda janjećeg pečenja.

Upravo ovaj hercegovački gradić učinio je da ovaj domaći specijalitet postane najpoznatiji dio bh. gastro ponude među stranim i domaćim turistima, piše Faktor.ba.

Stati radi odmora i osvježenja, te se počastiti uvijek svježim i najkvalitetnijim pečenjem je tradicija, a često se među našim narodom kaže da ako nisi svratio u Jablanicu na janjetinu, kao da i nisi bio na moru.

Načičkani jedan do drugog restorani dočekuju i običan svijet, ali i poznate goste, strance od kojih je najviše Arapa, Turaka, Korejaca, turista iz regiona… Maksumić, Kod Gojka, Zdrava voda, Komadinovo vrelo, Kovačević, samo su neki od omiljenih restorana na ovom području.

Cijene janjetine variraju od restorana do restorana. U Maksumiću i Kod Gojka kilogram janjetine košta 30 KM, u Komadinovom vrelu za kilogram morate izdvojiti 30 ili 35 KM u zavisnosti od mjesta na kojem sjedite, a u restoranu Kovačević cijena je 35 KM.

– Situacija se dosta popravila u odnosu na prošlu godinu. Koronavirus se trenutno nikako ne osjeti. Sezona je počela i ljudi idu na more vikendom i radnim danima. Koliko se proda, zavisi od dana, da li je vikend ili radni dan. Može se prodati dovoljno, dvadesetak janjadi za jedan dan – rekla je za Faktor Aleksandra Jelečić, menadžerica restorana Kod Gojka.