NaslovnicaZDKPolitikaVlada ZDK uve...

Vlada ZDK uvećala i u pravo za egzistencijalne naknade uvela supružnike umrlih demobilisanih boraca

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce tog kantona koji su mlađi od 57 godina.

Kako je napomenuo ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, spomenute su izmjene išle u pravcu “da se u prava uvedu novi korisnici, a to su supruge, odnosno supružnici umrlih demobiliziranih branilaca”.

-Dosad je bila praksa da su za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu pripadnici boračke populacije morali imati 24 mjeseca učešća u ratu. S obzirom na činjenicu da branilačka populacija stari i da imamo dosta pripadnika koji imaju 23 mjeseca i nešto dana staža, mi smo se odlučili da te uslove smanjimo. To znači da će sada pripadnici branilačke populacije, koji imaju najmanje 12 mjeseci učešća u ratu, od 6. aprila 1992. do 23. decembra 1995. godine, znači 12 mjeseci ratnog staža, moći biti korisnici egzistencijalne naknade. Karakteristično je da se dosadašnji koeficijent od 4 KM po mjesecu staža povećava na 5 KM – kazao je ministar Čolaković.

Primjena ove uredbe počet će od 1. oktobra ove godine, a korisnici će naknadu po novim uslovima ostvarivati od decembra ove godine. U narednim danima vršit će se prijava novih korisnika, dok je za prošli mjesec isplaćena naknada za 3.520 korisnika, kojih će u narednom periodu biti znatno više. Naknada za svih 45 mjeseci ratnog staža do sada je iznosila 180 KM.

Premijer Mirnes Bašić saopćio je kako je danas usvojen i Izvještaj o izvršenju budžeta ZDK-a za prvih šest mjeseci ove godine, koji je nedavno doživio rebalans pa budžet za ovu godinu iznosu 464 miliona KM.

-Prema pokazateljima koje smo dobili od Ministarstva finansija ZDK, u prvih šest mjeseci bilo je više prihoda u odnosu na rashode. Ja ću govoriti u ukupnim iznosima – prihodi su bili veći za oko 29 miliona KM. To je naš plan koji smo dobili od Federalnog ministarstva finansija, na koji smo radili rebalans. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati taj višak prihoda od 39 miliona KM, koji smo već rebalansirali i kroz naš program utroška sredstava rasporedili određenim ministarstvima te vratili našim građanima, našim korisnicima budžeta – istakao je premijer Bašić.

Očekuje da će budžet tog kantona za narednu godinu biti pola milijarde KM.

Usvajanjem današnjih izmjena uredbe o egzistencijalnim naknadama za demobilisane borce do 57 godina starosti, napominje, ove će godine za tu namjenu biti izdvojeno dodatnih million KM, a navodi da su cijelo vrijeme tokom ovog mandata povećavali budžet Ministarstva za boračka pitanja.

Vlada ZDK danas je, istakao je ministar privrede Zlatko Jelić, usvojila Odluku o sufinansiranju manifestacija i sajmova, za koju je na javni poziv pristiglo devet prijava, od kojih je “šest bilo urednih”, za što će ukupno izdvojiti 120.000 KM.

-Što se tiče ove odluke, to je potpora Sajmu privrede u Općini Tešanj, koji će se održati iduće sedmice. Mislim da su značajna sredstva. Sredstva su u iznosu od 100.000 KM. Znamo da tešanjski privrednici, sama privreda u Tešnju, dosta participira u razvoju ZDK-a i same države BiH. Privrednici iz Tešnja daju veliki doprinos i punjenju budžeta ZDK, kroz uplatu javnih prihoda – naglasio je Jelić.

Svjesni te činjenice, dodao je, odlučili su podržati organizaciju tog sajma međunarodnog karaktera, za koji su izdvojili dosad najveći iznos. Zbog pandemije koronavirusa, ovaj sajam, jedini te vrste na području ZDK-a, nije održavan protekle dvije godine.

Usvojenim dopunama Pedagoških standarda za srednje škole, u đačkim domovima tog kantona uvodi se pozicija stručnog saradnika za rekreativne i sportske aktivnosti u đačkim domovima.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.