Vlada ZDK povećava izdvajanja za zdravstvenu zaštitu životinja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je programe utroška sredstava za mjere zdravstvene zaštite životinja i unapređenja veterinarskog javnog zdravstva na području ovog kantona za 2018. godinu.

Himzo Smajić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, predložio je povećanje sredstava za veterinarstvo u budžetu Kantona za 2018. godinu radi prevencije zaštite zdravlja ljudi i životinja, kao i poboljšanja higijenske ispravnosti namirnica životinjskog porijekla.

Prilikom izrade programa, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je opredijelilo sredstva za realizaciju niza mjera, među kojima su: mjere za dijagnostičko ispitivanje muznih grla koja su u sistemu otkupa mlijeka (130.000 KM), sufinansiranje implementacije programa samokontrola u objektima prerada namirnica životinjskog porijekla (80.000 KM), klinički i dijagnostički pregledi pčela na američku gnjiloću pčelinjeg legla (40.000 KM), sredstva za naknadu štete za eutanazirane životinje (30.000 KM), sufinansiranje uzorkovanja i serološkog ispitivanja ovaca na bolest plavi jezik (30.000 KM), sredstva za pomoć u provođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja (20.000 KM) i drugo, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.