ZDKVlada ZDK odobrila sredstva za projekte cestovne infrastrukture vrijedne 2,87 miliona KM,...

Vlada ZDK odobrila sredstva za projekte cestovne infrastrukture vrijedne 2,87 miliona KM, završeno projektovanje prvog bloka Nove bolnice

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je odluku o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 2.869.314,13 KM.

Najveći dio sredstava odobren je za projekte rekonstrukcije i sanacije cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ovog kantona. Tako je za projekat Sanacija i asfaltiranje lokalne ceste koja vodi do sportskog – rekreacionog centra turističkog područja Smetovi kod Zenice odobreno oko 403.975,82 KM, dok je za Projekat rekonstrukcije lokalne saobraćajnice Olovo – Zeleni Vir, općina Olovo (faza II) i Projekat rekonstrukcija i sanacija saobraćajnice prema jezeru Jelen u općini Tešanj odobreno po 250.000 KM.

Odobrena su i sredstva za projekat Rekonstrukcija ceste Vrheblje – Jehice, MZ Brnjic u općini Kakanj (169.261,50 KM), Rekonstrukcija i sanacija lokalnog puta u MZ Begov Han, općina Žepče, (nastavak rekonstrukcije i sanacije puta prema Pepelarima – 70.000 KM), Sanacija dijela lokalnog puta Breza – Mahmutović Rijeka, naselje Orahovo, općina Breza (159.096,64 KM), Rekonstrukcija i asfaltiranje makadamskog puta u Alibegovcima – put Švabulje općina Usora (45.595,27KM), Sanacija kolovoza Podubravlje (Kamene kugle) (75.084,68 KM) i Sanacija kolovoza Kamenica – Mašica (90.998,72 KM)u općini Zavidovići te projekat Rekonstrukcija nekategorisanog puta Glavica – Skijarnica u općini Vareš (105.905,82 KM).

Vlada ZDK će putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije finansirati i projekte povećanja sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju kroz izgradnju pješačkih staza te uklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica.

– Nevladinim organizacijama koje djeluju u oblasti socijalne zaštite izdvojili smo 80.000 KM, Župnoj crkvi u Čajdrašu smo odobrili 20.000 KM, za nabavke u oblasti zdravstva 348.000 KM, iz resora poljoprivrede smo kroz pomoć nižim nivoima vlasti u oblasti komunalne infrastrukture odobrili 150.000 KM, a izdvojili smo 200.000 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje u okviru MUP-a. Vlada je donijela i više odluka koje se tiču pomoći boračkoj populaciji kroz socijalnu zaštitu, stambenu izgradnju i liječenje – rekao je premijer Pivić.

Dodao je da je Vlada razmatrala i usvojila izvještaje o radu Zavoda za medicinu rada i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) u prvom kvartalu 2024. godine, uz zapažanje da je ZZO u odnosu na isti period prošle godine ostvario prihod veći za 6 miliona KM.

Premijer se u izjavi za medije osvrnuo i na projekat Nove bolnice, rekavši da je završeno projektovanje prvog bloka u kojem će biti smješteni onkološki pacijenti, budući da je taj odjel trenutno u najgorem stanju. Sredstva za projektovanje ovog bloka izdvojena su iz projekta EBRD-a, nakon što je Vlada odustala od utopljavanja starih bolničkih zgrada i donijela odluku o izgradnji Nove bolnice.

– U rebalansu budžeta smo osigurali sredstva za izradu idejnog projekta, nakon čega ćemo ići sa jednim tenderom za projektovanje i izgradnju. To bi praktično bila dva koraka za koja smo sigurni da ćemo realizovati ove godine, kako bismo imali sve pripremljeno za buduće radove. Procedure javnih nabavki su jako spore, a ako ne bude žalbi i odugovlačenja, glavni projekat i izvođača bismo trebali imati početkom naredne godine – rekao je premijer Pivić.

Nova bolnica će se graditi na parceli unutar kruga Kantonalne bolnice Zenica, a planirana je izgradnja višespratne zgrade u kojoj će biti smješteni bolnički odjeli, sobe sa cca 850 kreveta, dijagnostika, operacione sale i drugi sadržaji. Postojeći objekti novije gradnje će biti komunikacijski povezani sa novom zgradom čineći građevinsku i medicinsko-tehnološku cjelinu.

 

Press služba ZDK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE