ZDKPolitikaVlada ZDK odobrila 1,55 miliona KM za kapitalne projekte u gradovima i...

Vlada ZDK odobrila 1,55 miliona KM za kapitalne projekte u gradovima i općinama, usvojena Informacija o stanju bezbjednosti za 2023. godinu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, prihvatila je Informaciju o stanju bezbjednosti na području ovog kantona za 2023. godinu. Konstatovano je da je bezbjednosna situacija bila zadovoljavajuća i da nije bilo većih problema i narušavanja javnog reda i mira te da je neophodno nastaviti sve aktivnosti kako bi se stanje sigurnosti očuvalo na visokom nivou.

– Znamo da imamo određene izazove u drugim kantonima. Ne postoji nikakva granica kad govorimo o sigurnosnim izazovima i iz tog razloga je podvučeno da se ulažu dodatni napori, a da je Vlada spremna da pruži maksimalnu podršku kako u pogledu opremanje i kadrovskog jačanja Uprave policije i svakom drugom pogledu, koji će doprinijeti sigurnosti građana na području kantona – rekao je premijer Pivić.

Vlada je usvojila set odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 1.550.000 KM gradovima i općinama u ovom kantonu za finansiranje kapitalnih projekata za 2024. godinu.

Premijer je naglasio da je ovo prvi set usvojenih odluka te da će na narednim sjednicama Vlade biti donesene odluke o sufinansiranju kapitalnih projekata u ostalim gradovima i općinama u ovom kantonu.

– Vlada je opredjeljena da nastavi finansirati infrastrukturne i druge razvojne projekte koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave. Želimo pomoći gradovima i općinama da poboljšaju infrastrukturu i da zajedno stvaramo bolje uslove za život svih naših građana – rekao je premijer ZDK.

Vlada je odobrila sredstva u iznosu od 40.000 KM Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka iz Sarajeva na ime podrške radu Roditeljske kuće za djecu koja boluju od raka u FBiH, koja je tokom 2023. godine bila utočište i za 14 porodica iz ovog kantona.

Crvenom križu Zeničko-dobojskog kantona odobreno je 50.000 KM u svrhu provođenja programskih aktivnosti u 2024. godini.

Općini Žepče je iz budžeta Kantonalne uprave civilne zaštite odobreno 25.000 KM na ime jednokratne pomoći za hitne intervencije za sanaciju šteta nastalih usljed prirodne nepogode uzrokovane jakim olujnim vjetrom, a koristit će se za sanaciju štete na objektu Stacionara JU “Dom zdravlja sa stacionarom” Žepče.

Visoko.co.ba/Press služba ZDK


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE