ZDKPolitikaVlada ZDK o Bolnici i projektu Plava voda

Vlada ZDK o Bolnici i projektu Plava voda

Ministar zdravstva ZDK, Bojan Gvozdenović, kazao je danas da je procedura imenovanja redovnih članova Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica, zbog godišnjih odmora, nakratko zaustavljena.

Privremeni Upravni odbor poništio je treći ovogodišnji konkurs za izbor direktora ove bolničke ustanove, jer po Gvozdenovićevim riječima, ni jedan od pet prijavljenih kandidata nije dostavio dokaz o završenom zdravstvenom menadžmentu.

Govoreći o dugu Bolnice prema Siemensu, koji trenutno iznosi oko milion i 700 hiljada maraka, po osnovu servisiranja aparata za magnetnu rezonancu i CT, koji su u posljednjih nekoliko mjeseci tek povremeno u funkciji, ministar Gvozdenović je najavio mogućnost preraspodjele sredstava iz kantonalnog budžeta.

– Iznos koji će biti prenamjenjen je 113.000 KM, koji je neophodan kako bi serviser ušao u Bolnicu i preduzeo mjere da se aparati stave u fukciju. Imam informaciju od direktora KBZ da će se to obaviti za par dana – kazao je Gvozdenović.

Vlada Zeničko-dobojskog knationa je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj jučer donijela i prijedlog Rješenja o razrješenju i prestanku radnog odnosa direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, Seada Džanovića, radi odlaska u penziju i na mjesto vršioca dužnosti predložila službenika ministasrtva za prostorno uređenje, Rasima Kovača.

Prihvaćen je i Izvještaj o utrošku vodnih naknada u prvoj polovini ove godine. U toku je realizacija ugovora iz 2014. godine, vrijednih oko dva miliona maraka.

– Vlada Zeničko-dobojskog kantona pozdravlja završne dogovore oko projekta Plava voda, kojim će dugoročno biti riješeno vodosnabvdijevanje Zenice, Travnika,Novog Travnika,Viteza i Busovače – istakao je premijer Miralem Galijašević, komentarišući jučerašnju podršku Federalne vlade inicijativi za kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Europe za realizaciju ovog projekta, prema kojoj su dužnici Srednje-bosanski i Zeničko-dobojski kanton.

– Mi smo mišljenja da je to kapitalni projekat i da u njega vrijedi ulagati. Izvori sredstava biće vodne naknade koje se izdvajaju tokom godine. Sa područja Zenice ubiremo oko milion i po maraka po osnovu vodnih naknada, a najveći platiša je ArcelorMittal. To nam je garancija da će i ubuduće najveći iznos biti obezbijeđen iz Zenice. Dakle, nećemo raditi sitne projekte, već ovaj krupni – izjavio je Galijašević.

Elaborat o o opravdanosti osnivanja Zavoda za zaštitu kulturne baštine koji je Vladi predložen jučer vraćen je na doradu, s obzirom da u ovom trenutku nije moguće osnivanje Zavoda, jedino odsjeka u sastavu resornog ministarstva, kazao je danas ministar obrazovanja nauke kulture i sporta, Mensur Sinanović.

Prijedlog s troškovnikom za osnivanje sektora ili odsjeka koji će se privremeno baviti zaštitom kulturne baštine u jedinom kantonu sa dugoročnom strategijom kulturne politike, biće dostavljen Vladi već na njenoj idućoj sjednici, dodao je Sinanović.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE