Vlada ZDK interventno odobrila 12.000 KM za nabavku lopti za osam klubova sjedeće odbojke

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona interventno je klubovima sjedeće odbojke u ovom kantonu dodijelilo po 1.500 KM za nabavku setova od po devet profesionalnih lopti u skladu sa propozicijama Paraolimpijskog komiteta BiH.

Lopte marke “Molten” dobili su Klub sjedeće odbojke “Zenica 92” Zenica,
Invalidski odbojkaški klub “Bosna” Zenica, Sportsko društvo RVI “Kakanj
92” Kakanj, Invalidski odbojkaški klub “Zavidovići” Zavidovići,
Invalidski odbojkaški klub “Auto servis Huso” Maglaj, Odbojkaški klub
invalida “Breza” Breza, Odbojkaški klub invalida “Breza 304” i Klub
sjedeće odbojke “Čelik 07” Zenica.

Iste lopte koristit će se na narednim Paraolimpijskim igrama u Tokiju, tako da će se klubovima i članovima nacionalne reprezentacije na ovaj način omogućiti da steknu rutinu i obave kvalitetne pripreme za nastup na ovom takmičenju.

“Ponosni smo što imamo priliku da doprinesemo razvoju invalidskog sporta. Ovoj populaciji nije potrebna pomoć, nego podrška na koju s naše strane uvijek mogu računati”, kazao je premijer Mirza Ganić, uručujući ugovore predstavnicima klubova koji se natječu u tri grupe takmičenja u BiH.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković je naglasio da se radi o vanrednim sredstvima te da se svake godine za podršku invalidskom sportu izdvoji oko 100.000 KM. Potvrdio je opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da nastave podržavati invalidski sport kao jedan od najboljih načina rehabilitacije ove populacije, navodeći da se od 10,6 miliona KM, koliko je iznosio budžet ovog ministarstva za 2019. godinu, između 20 i 30 posto utrošilo za potrebe ratnih vojnih invalida.

Hajrudin Zekić, predsjednik Saveza sjedeće odbojke ZDK,izrazio je zahvalnost aktuelnoj Vladi ZDK što je nastavila politiku prethodne Vlade, koja je za četiri godine mandata za invalidski sport izdvojilaoko 800.000 KM, što je na nivou godišnjeg budžeta za sport u ovom kantonu.

Pres služba ZDK