Vlada ZDK finansirala izgradnju mosta u Jelahu sa 1,5 miliona KM

SVEČANO OTVOREN NOVI MOST U JELAHU: VLADA ZDK FINANSIRALA IZGRADNJU SA 1,5 MILIONA KM

Prigodnom svečanošću ozvaničen je završetak izgradnje mosta preko rijeke Usore u Jelahu, općina Tešanj. Projekt vrijedan 1,8 miliona KM finansirali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša te Direkcije za ceste ZDK obezbjedila 1,5 miliona KM, te općina Tešanj koja je osigurala ostatak sredstava.

“Izuzetno sam sretan što ulažemo finansijska sredstva u razvoj infastrukture, jer bez dobro razvijene infrastrukture ne možemo imati ni dobro razvijene lokalne zajednice. Vlada ZDK je trajno opredjeljena za razvoj infrastrukture i mi ćemo u narednom periodu raditi na realizaciji ovakvih i sličnih projekata. Ovaj most koji spaja dvije obale je jedna predivna građevina, ona treba da oslika naše jedinstvo i da izvučemo pouku i poruku da budemo jedno – jedno koje spaja i jedno koje će zauvijek trajati”, kazao je premijer Mirza Ganić, koji je predvodio delegaciju Vlade Zeničko-dobojskog kantona u kojoj su, među ostalima, bili ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije Arnel Isak i direktor Kantonalne direkcije za ceste Refik Zeković.

Izgradnja mosta, projektovanje i nadzor koštali su 1,5 miliona KM, dok je ostatak sredstava investiran u zaobilaznicu i gradnju privremenog mosta.

“Vjerujem da izgradnja ovog mosta obezbjeđuje budućnost ravnomjernog razvoja obje obale Usore, te da će donijeti sigurnost pješaka i svih učesnika u saobraćaju. Ovo je generacijski projekat i nadam se da će most koristiti i naši unuci za 50 ili 100 godina”, kazao je općinski načelnik Suad Huskić, izrazivši posebnu zahvalnost prethodnoj kantonalnoj Vladi na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem koja je osigurala sredstva i bezrezervno podržala izgradnju novog mosta na mjestu gdje se nalazio stari most izgrađen prije 70 godina.

Novi most nosi ime Lejle Mulalić, petogodišnje djevojčice koja je 4. juna 1992. godine poginula u naručju svoje majke i prva je žrtva agresije na BiH u Jelahu.

Press služba ZDK