Vlada ZDK će istrajati u smanjivanju plaća i naknada direktorima i Odborima Javnih preduzeća i ustanova

U okviru provođenja programa mjera štednje donesene važne odluke

1363
Zgrada Vlade ZDK
Zgrada Vlade ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će istrajati u provođenju programa mjera štednje, koji uključuje i smanjenje plaća direktorima javnih preduzeća i ustanova te naknada u nadzornim i upravnim odborima, rekao je premijer Miralem Galijašević i naveo da je protekle sedmice on lično insistirao od ministara da ne podliježu pritiscima te da u predviđenom roku prikupe od upravnih i nadzornih odbora tražene podatke.

Devet plaća

– Kad prođe predviđeni rok od 30 dana, zatražit ću podatke i, ako se neki UO ili NO ogluše, pokrenut ćemo procedure promjena. Nemamo namjeru da bilo koga uklanjamo, ali nećemo trpjeti oglušivanje na odluke i zahtjeve za umanjenje visokih naknada – tvrdi Galijašević.

Premijer ZDK, Miralem Galijašević, je rekao da Agencija za privatizaciju ZDK i dalje ima posla, ali sa pet-šest, a ne 16 zaposlenih, koliko trenutno ima, te će ti zaposlenici vjerovatno ubuduće raditi u okviru Ministarstva privrede. Biće naložena preraspodjela, te će se učiniti sve da se zaposlenicima Agencije izmiri devet zaostalih plaća. Vlada ZDK je protekle sedmice odobrila i upotrebu 450 hiljada KM, za projekat predškolskog obrazovanja u 25 predškolskih ustanova u ZDK, koju pohađa 3.515 mališana. Također, odlučeno je i da petnaest ustanova kulture u ZDK, Bosansko narodno pozorište Zenica, muzeji u Zenici, Tešnju i Visokom, te devet općinskih biblioteka, na raspolaganju u 2015. imaju 3,2 miliona KM za plaće i dio materijalnih troškova za rad.

Odlukom Vlade, informacija o upotrebi namjenskih sredstava za sanaciju poplavljenih područja, u domenu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vraćena je na doradu, zbog nejasne namjene upotrebe dijela sredstava od utrošenih 2.033.000 KM. Kako navodi ministar Himzo Smajić, usvojena je odluka o dodjeli koncesije na termalnu vodu Aquatermu Olovo. Ugovor bi trebao biti potpisan u narednih 60 dana.

– Koncesija je dodjeljena na period od 30 godina, podrazumijeva kapacitet od 5,5 litara u sekundi, a koncesionar će potpisati sa nama ugovor, kojim će platiti jednokratnu koncesiju u iznosu od 1,5 posto vrijednosti investicije, u ovom slučaju od 37.710 KM, te godišnje 1,5 posto prihoda, odnosno, najmanje 25.000 KM godišnje u svakoj narednoj godini, rekao je Smajić.

Komentari

komentara