Vlada ZDK će finansirati izgradnju nove PŠ “Goduša” kod Visokog

1976

Vlada Zeničko-dobojskog kantona finansirat će izgradnju nove zgrade Područne škole “Goduša” – OŠ “Alija Nametak” Buci Visoko – najavio je prilikom današnje posjete Goduši premijer Mirza Ganić. Projektovana vrijednost investicije je između 400 i 500 hiljada KM, a izgradnja zgrade bi trebala početi iduće godine.

-Postojeća školska zgrada je izgrađena 1965. godine, dotrajala je i nije moguće uraditi njenu rekonstrukciju, tako da je naše opredjeljenje da izgradimo potpuno novu školu. Želimo osigurati što bolje uslove za odvijanje nastave za vrijedne učenike ovog kraja i to je naša obaveza prema mladima – rekao je Ganić.

Školska uprava je pripremila glavni projekt, tako da će u budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kako je ovom prilikom najavio ministar Spahija Kozlić, iduće godine biti planirana sredstva za novu školu. Nastavu u PŠ „Goduša“ pohađa oko 55 đaka, a taj broj je godinama stabilan.

-Ulaganje u školsku infrastrukturu je prioritet ove vlade, što potvrđujemo konkretnim projektima. Kontinuirano ulažemo u rekonstrukciju i utopljavanje školskih objekata, a naša politika je da svake godine izgradimo jednu potpuno novu školu. Dogodine će to biti škola u Goduši – rekao je ministar Kozlić.

Za rekonstrukciju školskih objekata u ZDK-u ove godine je u okviru programa Svjetske banke osigurano 11 miliona KM, od čega 1.572.000 KM za rekonstrukciju četiri škole u gradu Visoko. Sredstvima u iznosu od 550.000 KM koje je resorno ministarstvo osiguralo vlastitim uštedama, finansirat će se manji rekonstruktivni zahvati na 29 škola, među kojima je i jedan broj škola u Visokom.

Premijer Ganić i ministar Kozlić u Goduši su posjetili porodicu Čeho u kojoj odrastaju jedine trojke u Visokom, desetogodišnjaci Enisa, Melisa i Munir,inače učenici PŠ Goduša. Na kraju su posjetili Farmu “Bečić”, porodično gazdinstvo koje svakog mjeseca isporuči prerađivačima oko 12.000 litara mlijeka.

Press služba ZDK / Visoko.co.ba

Komentari

komentara