Vlada ZDK biće formirana 31. januara, saradnja s SDA nije opcijaFuad Kasumović za Vijesti.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) biće imenovana u četvrtak, 31. januara, tvrdi u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović, koji je i gradonačelnik Zenice.

Potvrdio nam je da je neupitna podrška Nezavisnog bloka kandidatu SDP-a BiH za mandatara kantonalne Vlade Mehmedu Bradariću.

“Naša podrška je apsolutna. Tu nema nikakve dileme niti spora”, istakao je Kasumović u razgovoru za Vijesti.ba, dan nakon što je sedam stranaka vladajuće koalicije u ZDK razgovaralo o raspodjeli ministarstva buduće vlade, ali je sastanak prekinut zbog odluke delegacije SBB-a da se povuče iz procesa formiranja vlasti u tom kantonu.

Dodaje da se u ZDK pravi vlast bez SDA i HDZ-a BiH.

“Koliko znam, Bh blok će 29. januara donijeti odluku o tome da li će ići sa HDZ-om i ostalima kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. Vlade koje se imenuju do toga datuma, neće se mijenjati niti će u njih ulaziti ni SDA ni HDZ BiH”, obrazložio je svoj stav Kasumović.

Dodao je da većina u ZDK za formiranje Vlade postoji i bez podrške SBB-a, budući da ova stranka ima tri mandata u Skupštini ZDK. Vladajuća koalicija, dakle, ima natpolovičnu većinu od tačno 18 mandata, koliko je i potrebno, za sastav Vlade ZDK.

Kasumović je kategoričnu ustvrdio da saradnja sa SDA-om u ZDK nije moguća opcija.

“SDA je svojim potezima u ZDK nanijela nesagledive posljedice građanima Zenice i meni kao gradonačelniku. Mi sa takvima ne želimo u bilo kakvu vlast. Tu smo decidni”, poručio je Kasumović.

On je podsjetio da je dosadašnji premijer ZDK i predsjednik kantonalne SDA Miralem Galijašević uputio na ocjenu ustavnosti Odluku Grada Zenice o povećanju komunalnih taksi u vezi sa dodatnim oporezivanjem igara na sreću.

“Mi preko toga nikada ne možemo preći. Time je on zatvorio vrata i mi sa njima ne želimo ni pričati”, istakao je Kasumović u razgovoru za naš portal.


(Vijesti.ba)