ZDKPrivredaVlada ZDK-a usvojila odluke za dodatnih 300.000 KM poticaja poljoprivredi

Vlada ZDK-a usvojila odluke za dodatnih 300.000 KM poticaja poljoprivredi

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju nekoliko odluka o odobravanju sredstava za poticaje poljoprivrednim proizvođačima, u ukupnom iznosu većem od 300.000 KM – izjavio je ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić.

Odobrena su sredstava za podršku za jačanje kapaciteta poljoprivrednih zadruga, za nabavku protivgradne mreže i sistema za navodnjavanje, dodatna sredstava na ime podrške za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima i staklenicima, za podršku otkupljivačima ljekovitog bilja, za otkup nekultivisanog bobičastog voća i nekultivisanih gljiva te za nabavku mehanizacije za poljoprivredu.

-Otprilike su ovo podsticajne mjere koje su nastale reprogramom za podsticaj, a koji je nastao usljed izmjene budžeta ZDK-a i ovog ministarstva. Za podsticaj nabavke mehanizacije obuhvaćena su 154 naša poljoprivrednika. Ukupan iznos današnje podrške je preko 300.000 KM, s čime smo na ukupno 90 posto realizacije poticaja za ovu godinu. Ostalo je još da se riješe otkupljivači-prerađivači pilećeg mesa, a što će biti na sljedećoj sjednici vlade. Imamo i naše mljekare, s čime ćemo na vrijeme završiti sve naše poticajne mjere u planiranom roku i dinamici, kako smo to i priželjkivali. Sa mjerama interventne podrške proljetnoj i jesenjoj sjetvi, sa nekih 30 poticajnih mjera, ove ćemo godine ukupno realizirati 4.650.000 KM – podvukao Hadžić.

Dodao je kako su na vrijeme prepoznali probleme za peradarstvo te su za te proizvođače, osim federalnih poticaja, obezbijedili i kantonalni poticaj “po kvadratu proizvodnog pogona”, što je već isplaćeno.

-Osim toga, subvencionirano je i do 30 posto troškova veterine, koji nastaju u njihovom proizvodnom procesu po otkupljenom piletu i s te smo strane zadovoljili peradare. S druge strane, mljekare smo obuhvatili kroz subvenciju po grlu te interventnim mjerama proljetne i jesenje sjetve – kazao je Hadžić.

Osim odluka za podršku poljoprivrednim proizvođačima, Vlada ZDK usvojila je i Odluku o odobravanju namjenskih sredstava za kupovinu šuma i šumskog zemljišta u ZDK-u.

-Ovom smo odlukom izvršili kupovinu šuma od naših privatnih lica. To je jedan pilot-projekt na koji smo posebno ponosni i za koji smo iz namjenskih sredstava ove godine izdvojili 100.000 KM te izvršili kupovinu ukupno 1.000 hektara privatne šume. To je jedan projekt koji se pokazao jako uspješan. Ukupno je realizovano pet ugovora, od naših privatnih lica. Kupili smo ‘enklave’, zemljište koje je prekriveno šumama, što je vrlo korisno. Kupili smo gotove šume, jer očigledno je da dugi niz godina imamo problem s pošumljavanjem te namirivanjem količine šuma koje nestaju – naveo je Hadžić.

Šume su, dodaje, otkupljene na područjima gdje je i inače taj kanton najbogatiji šumama, a to su općine Kakanj i Vareš te Grad Zavidovići. Najavio je kako će nastaviti s realizacijom tog programa, čime žele povećati površine šumskog zemljišta u državnom vlasništvu, a kojim će na području tog kantona upravljati Javno preduzeće Šumsko privredno društvo ZDK-a iz Zavidovića.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Vlada ZDK danas je donijela odluku o nagrađivanju 14 studenata Univerziteta u Zenici, koji su ostvarili uspjeh na nedavno održanom takmičenju “Reconnect“ (hackathon) na Politehničkom fakultetu u Zenici.

-Kao i prošle godine, Vlada ZDK osigurala je nagrade za prvo, drugo i treće mjesto. Radi se o vrlo vrijednim studentima, koji su svakako zaslužili ovu nagradu. Nagrada za prvo mjesto za studente je 750 KM, za drugo mjesto 400 te za treće mjesto 50 KM. Za to je u budžetu izdvojeno 6.000 KM, a nagrađeno je 14 studenata – kazao je ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Vlada ZDK danas je dala svoju saglasnost na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje ZDK za 2023. godinu, dok je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo sa današnje sjednice povukao na doradu Finansijski plan ZZOZDK za 2023. godinu, koji će se ubrzo ponovo naći pred Vladom ZDK.

-Ukupni planirani prihodi, sa svim sredstvima koja predviđamo da bi došla u 2023. godini, a ujedno i rashodi koji se predviđaju, su u iznosu od 25.872.808 KM. S tim da treba napomenuti da je ovaj finansijski plan podložan i promjenama i izmjenama pa svake godine očekujemo izmjene i dopune Zakona o dohotku i doprinosima, tako da ćemo u idućem periodu morati pratiti šta će se dešavati na tom planu – kazao je direktor JU Služba za zapošljavanje ZDK Anto Pešić.

Oba će se plana, zajedno s Budžetom ZDK-a za 2023. godinu, do kraja tekuće godine naći i pred zastupnicima novog, 9. saziva Skupštine ZDK, koja će svoju konstituirajuću sjednicu održati u ponedjeljak, 21. novembra.

Ako, pak, ova tri dokumenta, ili samo neki od njih, ne budu usvojeni do kraja kalendarske godine od strane Skupštine ZDK, usvajat će se odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2023. godine.

Press ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE