ZDKPolitikaVlada ZDK-a kreditno se zadužuje kod KfW-a za obnovu osam školskih objekata

Vlada ZDK-a kreditno se zadužuje kod KfW-a za obnovu osam školskih objekata

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za ulazak u kreditni aranžman s njemačkim KfW-om za obnovu osam škola s područja tog kantona – potvrdio je Feni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Obnovljene će biti četiri škole na području Zavidovića, tri iz Zenice te jedna škola iz općine Kakanj.

-Ukupna vrijednost aranžmana nešto je manja od 6.900.000 KM. Ovo je izuzetno povoljan aranžman, budući da on podrazumijeva da su 50 posto sredstva granta, dakle skoro 3,5 miliona KM, a preostalih 3,4 miliona KM bit će vraćeno putem kreditnog aranžmana, koji je izuzetno povoljan. Kredit će se vraćati u periodu od 12 do 32 godine te se vraća iz ušteda u energiji, a kamatna stopa je nula posto. Zapravo, to je beskamatni zajam. Ono što projekt podrazumijeva je potpuna rekonstrukcija vanjskog i unutrašnjeg dijela školskih objekata te prostora ispred škola – kazao je ministar Kozlić.

Sljedeća faza je akt Ministarstva finansija ZDK-a kojim se ide u kreditno zaduženje te saglasnost Skupštine ZDK, koja bi uskoro trebala zasjedati te usvojiti odluku o ulasku u spomenuti aranžman.

-Sve su radnje u tom smislu spremne kako bi došlo do izbora izvođača te kako bismo pristupili rekonstrukciji dodatnih osam škola na području ZDK – istakao je Kozlić.

ZDK je u proteklih četiri godine u sklopu projekata “Energetska efikasnost” obnovio od 60 te izgradio ili je u toku izgradnja nekoliko novih zgrada osnovnih škola, zatim sportskih dvorana, zgrada fakulteta Univerziteta Zenica, a sada će sveobuhvatnom rekonstrukcijom biti obuhvaćeno osam novih školskih objekata.

Radi se o zeničkim osnovnim školama “Edhem Mulabdić”, “Alija Nametak” Pehare i “Hamza Humo” Babino; Prva osnovna škola Osnovna škola Vozuća – područne škole Ribnica i Kovači, Osnovna škola Gostović – područna škola Poljice iz Zavidovića te OŠ “15. april” Kakanj – područna škola Termoelektrana.

Vlada ZDK-a je danas odobrila i 500.000 KM za finansiranje ili sufinansiranje projekata “izgradnje, rekonstrukcije i sanacije vjerskih objekata i objekata koji imaju status nacionalnih spomenika”, a novac je dodijeljen za obnovu katoličkih crkava te parohijskih objekata u gradovima i općinama tog kantona.

Na osnovu javnog poziva Federalnog minisatrstva energetrike i rudarstva, Vlada ZDK je također odobrila i sredstva za uplatu doprinosa za 14 radnika “Krivaje” iz Zavidovića, koji su u procesu penzionisanja. Vlada će u narednom periodu izvršiti uplate doprinosa za te radnike.

-Radi se o socijalno intervenirajućoj pomoći bivšim radnicima čija su preduzeća u stečaju ili likvidaciji s područja Grada Zavidovići. Grad Zavidovići se obratio zahtjevom za te radnike koji se nalaze u evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK. U programu, za koji je Vlada ZDK dala saglasnost, odobravaju se sredstva u iznosu od 1.050.000 KM – kazala je ministrica rada i socijalne politike Azra Sinanović.

Vlada ZDK usvojila je odluku Upravnog odbora Javne ustanove Dom penzionera ZDK sa stacionarom, nakon provedene konkursne procedure, za razrješenjem te ponovnim imenovanjem direktora Damira Jukića, kojem aktuelni mandat ističe 25. septembra ove godine, kada će ponovo biti i imenovan.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE