NaslovnicaBiHVlada USK tuž...

Vlada USK tužila sindikate obrazovanja

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) tužila je sindikate osnovnog i srednjeg obrazovanja koji su ušli u drugu sedmicu generalnog štrajka, odnosno Kantonalnom pravobranilaštvu naložila da od Općinskog suda u Bihaću traži privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka.

-Kantonalno pravobranilaštvo je 4. septembra predalo tužbu sa prijedlogom mjere osiguranja i privremene mjere. Iz  Suda trenutno nemamo povratnu informaciju o postupanju po ovoj tužbi. Inače, tužba je dostavljena na odgovor tuženom – rekao je kantonalni pravobranilac Vahid Ćoralić.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić tužbu je okarakterisao potvrdom da zaposleni u obrazovanju imaju neravnopravan položaj u odnosu na sve ostale budžetske korisnike, te da im se na taj način želi osporiti pravo na štrajk.

-Mi ćemo to dokazati i u samom postupku, ako do njega dođe. Nažalost, Vlada ovim pokazuje da neće za pregovarački sto, ili jednostavno da ne zna i ne želi riješiti probleme – dodao je Fajić.

Iz Štrajkačkog odbora osnovnog obrazovanja USK istaknuto je i kako dosada iz Vlade nije stigao ni poziv za pregovore o pronalasku eventualnih odgovarajućih rješenja za obje strane, iako su u dosadašnjih sedam dana generalnog štrajka navodno od sindikata upućena tri poziva na sastanak.

-Nemamo apsolutno nikakvih informacija, jer nas niko nije kontaktirao. Ipak, nadamo se svaki dan da će nas pregovarački tim Kantonalne vlade pozvati, da vidimo na koji način možemo riješiti probleme. Mi smo svakako za dijalog – riječi su članice Štrajkačkog odbora Ines Hadžihajdarević.

Odluka o štrajku inače se trenutno ne poštuje u pet osnovnih i jednoj srednjoj školi na području kantona, dok se u četiri osnovne škole nastava odvija djelimično. Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja zbog toga je ponovo upućen poziv svim kolegama da im se pridruže, jer kako su rekli, samo se žele izboriti za prava svih prosvjetnih radnika u kantonu.

Sve osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine će u srijedu, 11. septembra, u znak podrške kolegama iz USK, održati polusatni štrajk upozorenja.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.