Vlada odobrila oko 4,5 miliona KM korisnicima devet projekata

Amir Zukić

Vlada odobrila oko 4,5 miliona KM korisnicima devet projekata

Subjekti malih i srednjih preduzeća, koji su osnovani nakon 16. maja prošle godine, moći će aplicirati putem javnog poziva za dodjelu sredstava, kojima se finansira trošak registracije i doprinosi za dva uposlenika u iznosu od oko 8.000 KM.

To je danas odobrila Vlada Federacije BiH usvajanjem Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

– U okviru ovog programa, bit će isplaćena nepovratna (grant) sredstva od 4.380.000 KM za realizaciju devet projekata – izjavio je federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH.

Najveći iznos od 1.550.000 KM odobren je za projekt, čiji je cilj jačanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća, uvođenje međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, modernizacija poslovnih procesa pogotovo u smislu jačanja izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

Maksimalano 55.000 KM može biti dodijeljeno po korisniku ovog projekta.

Milion KM namijenjen je općinama i gradovima za izgradnju poduzetničkih zona, a 70.000 KM bit će dodijeljeno inovatorima na području Federacije.

Za stipendiranje učenika koja se obrazuju za deficitarna zanimanja osigurano je 30.000 KM.

– Odobren je i projekt „Unapređenje institucijske i poduzetničke infrastrukture“. Radi se o institucijama za podršku malim i srednjim preduzećima, prije svega inkubatorima i poduzetničkim centrima – kazao je Zukić.

Oko 100.000 KM bit će utrošeno za projekt udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama.

Poticaju opstanka starih zanata radi očuvanja obrtničkih tradicija planirano je 180.000 KM.

– Za podršku razvoju vezanih posebnih obrta predviđeno je 500.000 KM, jer želimo da se kroz zajedničko ulaganje dođe do poboljšanja mašinskih parkova obrtnika i to u cilju novog zapošljavanja i kvalitetnije proizvodnje – istakao je Zukić.

Također, Vlada FBiH je danas odobrila Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta 2.000.000 KM za realizaciju Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” za 2017.

– Ova sredstva bit će uvećana za iznos naplaćenih glavnica prethodno plasiranih kredita u visini od 3,5 do četiri miliona KM, tako da će ukupno po javnom pozivu, koji se treba realizovati u martu, dodijeliti između 5,5 i šest miliona KM za ove namjene – dodao je Zukić na današnjoj pres-konferenciji nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

( FENA)