NaslovnicaLokalne TemeVlada i Minis...

Vlada i Ministarstvo zdravstva FBiH prihvatili inicijativu Jasmine Zubić za uvrštavanje lijeka Nivolumab na Listu lijekova koje finansira ZZO FBiH

Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo zdravstva prihvatili su inicijativu visočke zastupnice u Parlamentu FBiH Jasmine Zubić (SDP BiH) da, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, obezbijede dodatna finansijska sredstva i uvrste na Listu lijekova lijek Nivolumab za liječenje matastatskog melanoma.

U izjašnjenju koje potpisuje premijer Federacije BiH Fadil Novalić navodi se:

“Metastatski melanom je jedan od najprogresivnijih karcinoma sa najvećom smrtnošću, a u našim okolnostima posebno je potpomognut činjenicom da prethodno nije bilo odobrenih lijekova za liječenje istog na teret Fonda solidarnosti FBiH. Na listi lijekova Fonda solidarnosti za 2018. godinu prvi put su se našli lijekovi: vemarufenib+kombimetinib i dabrafenib + trametinib za BRAF pozitivne pacijente i pombrolizumab za BREF negativne pacijente. Pomak koji je napravljen u 2018. godini od Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, uvrštavanjem navedenih lijekova na listu Posebni program je za pozdraviti. Predlažem da se lista dopuni.

Na listu lijekova Fonda solidarnosti za 2019. godinu, sukladno doktrinarnom pristupu (stručnom podlogom), za pacijente oboljele od metastatskog melanoma BRAF negativne, potrebno je uvrstiti i lijek Nivolumab, po proceduri kako je definirano Pravilnikom o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade Liste lijekova Fonda soliudarnosti FBiH.

S obzirom na trenutni status ovih lijekova i samog proizvođača u BiH, moguća je nabavka ovih lijekova isključivo putem interventnog uvoza od strane ovlaštenih veleprometnika lijekovima u BiH. Također, prema posebnim kriterijima koji se navode u Pravilniku za stavljanje, odnosno, skidanje lijekova sa Liste lijekova Fonda solidarnosti, na Listi lijekova mogu se naći i lijekovi koji nemaju odobrenje za stavljanje lijeka u promet u BiH, a koji se uvode putem interventnog uvoza.

Federalno ministarstvo zdravstva spremno je da, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnim ministarstvom finansija i ostalim relevantnim subjektima, koji mogu obezbijediti potrebna dodatna finansijska sredstva, pronađe način za uvrštavanje potrebnih lijekova na Listu”.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.