Vjeronaučna olimpijada u Visokom

Nakon provedenih školskih natjecanja vjeroučenici su se okupili na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi u Visokom, u konviktu i samostanu. Sudjelovali su učenici iz osnovnih i srednjih škola Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije. Tema koju su sa svojim vjeroučiteljima pripremali bila je “Kršćani na putu dijaloga”.

Dan je započeo okupljanjem u jutarnjim satima i prijavom sudionika. Svetu misu u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure predslavio je Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Prije svete mise okupljene je pozdravio gvardijan fra Franjo Radman. Izrazivši srdačnu dobrodošlicu kazao je kako malobrojni kršćani (katolici i pravoslavci) u Visokom dijalog žive svakodnevno. Dijalog biva također promican kroz predmet Religijska kultura u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Kardinal Puljić u svojoj se propovijedi osvrnuo na evanđeoski ulomak (Lk 18,9-14). Ljudi često misle da nisu grešnici, ali Isus poučava učenike kako Bogu pristupiti ponizno, svjesni svojih slabosti. “Mi nismo ono što mislimo o sebi. Često nam je stalo što drugi misle o nama i opterećuje nas kad pričaju o nama negativno. No, to nismo mi. Mi smo ono što smo pred Bogom – to je poniznost. Poniznost je kada mi učimo sebe gledati očima Božjim,” naglasio je Kardinal. Potaknuo je također vjeroučenike da naučeno znanje iz vjeronauka primijene u svojim životima.

Svojim sviranjem i pjevanjem misno slavlje uzveličali su Tamburaški sastav Franjevačke klasične gimnazije, sjemeništarci i konviktski framaši.

U 12 sati u gimnazijskim učionicama učenici su započeli rješavanje svojih testova, kao skupine i pojedinačno. U popodnevnim satima objavljeni su rezultati natjecanja, a službeno će biti objavljeni nakon isteka mogućnosti žalbe sudionika.

Sveukupna visočka zajednica (braća franjevci, sestre franjevke, postulanti i sjemeništarci te konviktorci) radosni su što su mogli biti malim dijelom organizacije Vjeronaučne olimpijade dviju biskupija.

fkgnovinar