ZanimljivostiVitka linija moguća je i nakon 60. godine: Donosimo vam nekoliko savjeta...

Vitka linija moguća je i nakon 60. godine: Donosimo vam nekoliko savjeta kako to postići

Trendovi mršanja i ishrane dolaze i prolaze, ali svakodnevne navike koje nam mogu pomoći da održimo svoju liniju nemaju rok trajanja. Jedna nutricionistica je za EatThisNotThat otkrila kako možete dovesti u red svoju liniju i nakon 60. godine.

Bez obzira na dob, moguće je poboljšati kondiciju i oblikovati svoje tijelo, a održavanje vaše težine u normalnom rasponu ključno je za zdravo starenje. Prekomjerna tjelesna težina, osobito kod starijih odraslih osoba, može povećati rizik od razvoja nekoliko hroničnih i potencijalno smrtonosnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes, hipertenziju i moždani udar.

Srećom, smanjenje rizika od ovih zdravstvenih stanja može se regulisati uz pomoć nekoliko univerzalnih savjeta koje je otkrila nutricionistica Blanca Garcia.

Pijte više vode

Svi znaju da je održavanje hidratacije ključno za dobro zdravlje, a ono vam istovremeno može pomoći izgubiti kilograme, kao i oblikovati vaše tijelo nakon 60. godine.

“Da biste preobrazili svoje tijelo nakon 60. godine, voda je nezamjenjiva. Kako starite, tako ste podložniji dehidraciji zbog blagog porasta temperature ili neadekvatnog unosa vode. Također, voda je bitna u programu mršanja jer vam pomaže održati ravnotežu i optimizira potencijal sagorijevanja masti”, objašnjava Garcia.

Izbacite visoko-prerađenu hranu

Jedan od najutjecajnijih koraka za mršavljenje u bilo kojoj dobi je uklanjanje visoko-prerađene hrane iz vaše ishrane. Prema studiji objavljenoj u Cell Metabolism, ljudi koji su slijedili dijetu bogatu ovakvom vrstom hrane su značajno dobili na težini i u prosjeku su unosili 500 kalorija više dnevno od onih koji su konzumirali minimalno prerađenu hranu.

“Visoko prerađena hrana uključuje unaprijed zapakiranu hranu, smrznute večere, peciva, kolačiće i sve što ima dodane arome, boje, punila i konzervanse. Većini ove hrane nedostaju kvalitetni sastojci i hranjive tvari koje pogoduju zdravom obnavljanju stanica i tkiva. Ova je hrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, dodanim šećerima i sastojcima te doprinosi debljanju i neravnoteži ishrane”, tvrdi nutricionistica.

Jedite raznovrsno povrće

“Samo zato što imate 60 godina, to ne znači da ne zaslužujete kvalitetne sastojke. Zapravo, to je vrijeme kada na vašem tanjiru treba biti najbolje od najboljeg”, kaže Garcia.

Dalje objašnjava na koji način je unos raznovrsnog povrća u korisno za naš organizam.

“Svako povrće pruža niz vitamina, minerala, vlakana i tekućine, a ima malo kalorija, što vam pomaže da dobijete potrebne hranjive tvari, a istovremeno potiče gubitak težine”, kaže.

Istraživanja su pokazala da povećani unos povrća može smanjiti rizik od debljanja za 82 posto.

Birajte proteine biljnog porijekla

Protein je koristan nutrijent za mršavljenje jer povećava osjećaj sitosti, što pomaže u smanjenju unosa kalorija. Međutim, vrsta proteina koju stavljate na tanjir jednako je važna kao i njihova količina.

“Životinje nisu jedini izvor proteina. Također možete dobiti proteine iz biljaka, a oni uključuju leću, grah, kvinoju, soju i tofu. Prednost biljnih proteina je da možete dobiti proteine bez zasićenih masti i dodatnih kalorija koji mogu sabotirati ciljeve mršavljenja”, kaže Garcia.

Birajte cjelovita zrna pšenice i vlakna

Mnogi ljudi smatraju ugljikohidrate štetnima za mršavljenje. Međutim, niskokvalitetni rafinirani ugljikohidrati u prerađenoj hrani doprinose debljanju, dok vam oni visokokvalitetni složeni ugljikohidrati i vlakna koji se nalaze u cjelovitim zrnima pšenice pomažu da smršavite.

“Zrna cjelovite pšenice znače da vlakna nisu uklonjena. Ova hrana uključuje tjesteninu od cjelovitog zrna, smeđu rižu te hljeb, kao i tortilje od cjelovitog zrna pšenice”, kaže nutricionistica, pa zaključuje:

“Uključivanje hrane koja se sastoji od cjelovitog zrna pšenice osigurat će vam složene ugljikohidrate i vlakna koja će vam pomoći da se duže osjećate siti i jedete manje”.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE