NaslovnicaBiHVispakova dže...

Vispakova džezva danas u Mostaru obilježila 11. godišnjicu od ulaska u Ginisovu knjigu rekorda

Danas je u okviru 449. skokova sa Starog mosta obilježena 11. godišnjica uspostavljanja Ginisovog (Guinness) rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija. Prije tačno 11 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Vispakove Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8.000 fildžana prave bosanske kafe, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Jedanaesta godišnjica dolazi u vrijeme kada Vispak i Zlatna džezva bilježe odlične rezultate na tržištu. Iako je prošla godina protekla u znaku stopostotnog povećanja realizacije, porast proizvodnje i prodaje se nastavio i u prvoj polovici ove godine. Ukupna realizacija kafe u Vispaku u prvih pola godine 2015. veća je u odnosu na isti period lani za 16,33 posto.

Isto tako, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je rekordan plasman kafe od kako postoji Vispak. Primjera radi, realizacija Zlatne džezve u periodu prvih šest mjeseci 2015. u odnosu na isti period 2010., godine u kojoj je u decembru AS GROUP akvizirala Vispak, povećana je za preko 300 posto ( 309%).

Prošle godine Zlatna džezva je prema istraživanjima izbila na prvo mjesto na ljestvici brandova tradicionalne kafe po lojalnosti potrošača, dok je Vispak bio prvi u BiH po ostvarenim prihodima od prodaje kafe. Ove godine nastavljen je rast prodaje Zlatne džezve i povećanja udjela u tržištu, tako da je Zlatna džezva sa njenim popularnim pakovanjem 500 grama, zauzela vodeću poziciju u jednom od dva najveća tržna lanca u BiH.

Najveća džezva na svijetu postala je na neki način i zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno naslijeđe.

Džezva je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Posljednji takav povod bio je krajem prošlog mjeseca u Strazburu, kada su na poziv državnih institucija, Vispakova džinovska džezva i ispijanje bosanske kafe bili dio programa obilježavanja početka predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Europe.

Za jedno punjenje džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.