Vispak: U tri mjeseca izvoz porastao za čak 30 posto

Krizu izazvanu pandemijom korona virusa u BiH osjeti 90 posto poduzeća koje je anketirala Vanjskotrgovinska komora. Većina ih je, kao najveći problem, navela transport sirovina i gotovih proizvoda. Međutim, pojedini sektori iskoristili su krizu te su svoj izvoz povećali.

Među bosankohercegovačkim kompanijama koje su uspjele napraviti porast u proizvodnji i prodaji nalazi se i Vispak d.d. Visoko, članica AS Holdinga, čiji menadžment je napravio odlične poteze, što se odrazilo i na sam rad kompanije.

Prvi korak menadžment Vispaka napravio je prije nego što je kriza zahvatila BiH. Osigurane su veće zalihe, a kasnije je i potrošnja povećana. Na domaćem tržištu za 15 posto, na inozemnom još više.

“Ako posmatramo izvozno tržište, odličan rezultat napravilo smo već u prva dva mjeseca, a izvanprosječan rezultat smo napravili u trećem mjesecu. Tako da smo prvi kvartal zaključili sa nepunih 30 posto rasta u odnosu na isti period prošle godine”, istaknuo je direktor prodaje Vispaka Haris Zejnilagić.

Al Jazeera Balkans