Vispak i Udruženje kuhara BiH pripremili najveću porciju Tarhane na Balkanu

Jučer je na platou Skenderija organizovano kuhanje 1.500 porcija Vispakove Tarhane u okviru ovogodišnjeg SarajevskogFestivalaTurizma. To je ujedno i najveća porcija napravljenja na prostoru Balkana, a u pripremi su učestvovali kuhari iz Udruženja kuhara BiH. Posjetioci Festivala uživali su u ovom toplom tradicionalnom jelu, koje predstavlja sinonim i ponos bosanske kuhinje. Tarhana je staro tradicionalno jelona kojoj su othranjene mnoge generacije.
Riječ je specijalitetu bosanske kuhinje koji se pravi od domaće tjestenine i koji ima više načina spravljanja ovisno o području u Bosni i Hercegovini, pa tako imamo: Sarajevski, Mostarski, Jajački, Bihaćki ali i mnoge druge recepte za Tarhanu.Jučer se pripremala jedinstvena receptura Vispakove Tarhane koja je dio trpeze Bosanaca i Hercegovaca već duži niz godina, a u kojoj su uživali brojni građani Sarajeva.