NaslovnicaBiHVispak drugi ...

Vispak drugi put u Guinnessovoj knjizi rekorda: Historijska Begova čorba

Jučer su u Sarajevu bosanski kuhari, uz generalno sponzorstvo Vispaka, skuhali najveću Begovu čorbu na svijetu.

Begova čorba se kuhala u loncu prečnika dva i po metra, jednog metra visine, sa zapreminom od 4.100 litara, što je bilo dovoljno za oko 15.000 porcija, koje su se već počele dijeliti građanima Sarajeva i gostima, dok se, također, donira i narodnim kuhinjama. Recept za Guinnessovu Begovu čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, 5 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i 5 kg Vispakovog začina.

„Znao je beg šta valja. Svoje znanje i umijeće za Begovu čorbu i bosansku kuhinju smo dokazali samim tim što smo do sada proizveli i uspješno plasirali preko 18 miliona komada čorbi na domaće i svjetska tržišta. Nadamo se da ćemo, zajedno sa našim kuharima, od sada pričati priču o ‘čudu bosanske kuhinje’ širom svijeta. Ovo nam je, nakon najveće džezve na svijetu, drugi po redu Guinnessov rekord. Sljedeći put ako Bog da ćemo napraviti nešto slatko. Bosanska kuhinja je čudo, a Begova čorba jedan od najpoznatijih delikatesa. Najbolji promotor ljepote ukusa bosanske kuhinje su kuhari. Od sada ćemo svi zajedno i na ovaj način približiti bosansku kuhinju sladokuscima širom svijeta, kao zanimljiv i samo Bosancima i Hercegovcima osoben spoj Istoka i Zapada, kontinentalnog i mediteranskog, tradicionalnog i modernog. Ko god je probao nešto od jela sa ovih podneblja, bio je zatečen jednostavnošću i neponovljivošću ukusa” – kazao je tom prilikom Adis Hasaković, direktor korporativnih komunkacija AS GROUP, u čijem sastavu posluje i Vispak d.d. Visoko.

Organizator ovog nesvakidašnjeg događaja, koji će ući u historiju bosanske kuhinje, je Udruženje kuhara u BiH, koje je iskoristilo priliku da u okviru WACS Konferencije (Svjetski savez kuhara) skuhaju najveću Begovu čorbu na svijetu. Između predstavnika bosanskoherecegovačke prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko i Udruženja kuhara u BiH, u martu ove godine, je potpisan ugovor o generalnom sponzorstvu eventa „Begova čorba za Guinness-a“, u sklopu Konferencije evropskih kuharskih asocijacija i Global Chefs Challenge-a.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.