Vispak član Generalnog Odbora novoosnovanog Udruženja Halal industrije u BiH

Na osnivačkoj Skupštini udruženja u Sarajevu promovirani stavovi i ciljevi udruženja

1187

Udruženje Halal industrije, pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, osnovano je u Sarajevu, gdje je održana osnivačka skupština, saopćeno je iz ovog udruženja. Udruženje okuplja više od 50 Halal certificiranih kompanija iz Bosne i Hercegovine.

– Artikulisati će i zastupati interese članica u odnosu na otvorena pitanja, koja se tiču uređenja halal tržišta u našoj zemlji, te otvaranja novih tržišta i realizaciju potencijalnih investicijskih projekata u BiH – ističu u Udruženju.

Navode da će u fokusu rada biti kreiranje pozitivnog privrednog ambijenta, edukacija, promocija i podizanje svijesti javnosti o važnosti halal kvalitete, kako za proizvođače, davaoce usluga, tako i za distributere i kupce. Udruženje će aktivno raditi na uspostavljanju međunarodne saradnje sa sličnim udruženjima i asocijacijama. Za predsjednika Udruženja je na osnivačkoj skupštini izabran Adis Hasaković, a za potpredsjednike Merima Dževdetbegović i Nedžad Biberović.

U Odbor Udruženja, kao glavni operativni organ, su imenovani predstavnici kompanija: Klas d.d.Sarajevo, Vispak d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BH.

– Osnivanjem ovog udruženja, Agencija za certificiranje Halal kvalitete je dobila jakog partnera za afirmaciju i razvoj halal industrije u cjelosti – rekao je Amir Sakić, direktor te agencije.

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je istaknuo da je Komora prepoznala potrebu privrednika za osnivanjem ovog u regionu jedinstvenog udruženja te da je ono otvoreno za sve Halal certificirane kompanije.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja podršku su izrazili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija FIPA te Vanjskotrgovinske komore BiH.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.