ZanimljivostiVisokoprerađene namirnice povećavaju rizik od hroničnih oboljenja

Visokoprerađene namirnice povećavaju rizik od hroničnih oboljenja

Visokoprerađene namirnice su industrijski proizvedeni proizvodi koji uključuju modificirane prehrambene sastojke kombinovane s različitim dodacima koji se u tom obliku ne mogu pripremiti kod kuće.

Stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica je povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta.

Multimorbiditet označava pojavu dvije ili više hroničnih bolesti kod jedne osobe. To nije samo rastući zdravstveni problem u Evropi, već i u ostalim dijelovima svijeta.

U multinacionalnom istraživanju s 266.666 učesnika iz sedam evropskih zemalja, nutricionisti Univerziteta u Beču su u saradnji s Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC) otkrili da je stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta, kao što su rak i kardiometaboličke bolesti.

Posebno je uočena povezanost s visokoprerađenim životinjskim proizvodima, kao i sa zaslađivačima i gaziranim napicima sa šećerom. Druge namirnice, poput visokoprerađenih žitarica ili biljnih alternativa, nisu pokazale povezanost s povećanim rizikom. Studija je također pokazala da je rizik od multimorbiditetau različitim evropskim zemljama jednak kod muškaraca i žena kao i kod pušača i nepušača.

Rezultati istraživanja kao preventivu ističu postojeće prehrambene preporuke poput smanjenja konzumacije mesnih proizvoda i prelazak na pretežno biljnu prehranu.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE