Home BiH Kultura Visoko u stripu o franjevcima

Visoko u stripu o franjevcima

0
Visoko u stripu o franjevcima

Strip-knjiga koja ilustrira životne zgode bosanskih franjevaca, djelo gvardijana franjevačkog samostana Rama-Šćit u Bosni i Hercegovini Tomislava Brkovića i mlađeg osječkog strip-crtača Marka Dješke, predstavljena je u petak navečer u Zagrebu.

Knjiga naslova “Fratri bosanski u stripu – na svoj račun, na svoj način”, svojevrsni je četvrti nastavak knjiga “Fratri u zgodama i nezgodama” Tomislava Brkovića, koje su imale formu teksta, s karikaturama Otta Reisingera i Mirze Ibrahimpašića.

Knjiga sadrži oko 60 strip priča o svakodnevnim događajima, povijesti, ženama, psovkama, komunistima itd., te je opremljena biografskim kazalom fratara koji “nose” pojedine table stripa, kazalom manje poznatih riječi i bibliografijom izvornika.

Sociolog religije i suradnik na knjizi Ivan Markešić kazao je da cijela knjiga počiva na smijehu, ali u njoj ništa nije izmišljeno.

Ali, tu nije riječ o karnevalskom smijehu u kome se drugoga ismijava nego o smijehu na svoj račun, koji si mogu dopustiti samo oni koji su spremni priznati svoje slabosti, kao bosanski fratri, kazao je i dodao da je to međusobna afirmacija komičnog i sakralnog.

Novinar i izdavač Vladimir Šagadin ocijenio je kako je autorima uspjelo ostvariti veliko umijeće u iznenađujućoj svježini humora i neočekivanoj suptilnosti dijaloga, što se potvrdilo nekoliko navrata tijekom predstavljanja, kad se dvoranom spontano pronio smijeh publike.

Ovakvu crkvu sam upoznao i volim da ovakva crkva postoji, kazao je Šagadin.

Tomislav Brković istaknuo je da je smijeh univerzalni jezik sporazumijevanja, ali u Bosni i Hercegovini nedostaje smijeha i humora. “Ponesimo što više smijeha sa sobom”, kazao je.

Crtač Dješka kazao je kako je to za njega bio izazovan zadatak, jer nikada nije znao ni jednog bosanskog franjevca.

Trebalo je anegdote izraziti statičnim pričicama s malo razgovora na jednoj stranici stripa.

Osim što smatra da su u tome uspjeli, Dješka misli da je knjiga plus i za sami strip koji je preko fratara dobio podršku medija.

Jedna od anegdota koje su zastupljene u knjizi “Fratri bosanski u stripu – na svoj račun, na svoj način Sretne starješina sjemeništarca u Visokom pa ga pita: “Koje je vrijeme šetam, šetaš, šeta?”. Prezent, odgovara sjemeništarac. “Nije nego izgubljeno vrijeme”, kaže mu prefekt fra Alojzije Ištuk.

 

 

 

Komentari

komentara