Visoko: Stanje na terenu u 16:00 sati

VISOKO: Stanje na terenu u 16:00 sati

Na kritičnim tačkama je specifična situacija obzirom da je došlo do porasta nivoa rijeke Bosne koji je u 14:00 sati iznosio 360cm i u odnosu na predhodno mjerenje povećan je za 3 cm, dok je nivo rijeke Fojnice u 15:00 sati iznosio 212cm što je također porast za 3 cm u odnosu na predhodno mjerenje.

U mjerenju koje je izvršeno u 16h nivo rijeke Bosne još uvijek stoji na 360cm, dok je nivo rijeke Fojnice u porastu i iznosi 215cm

Ponovo je zatvoren dio regionalnog puta prema naselju Čekrekčije obzirom da je voda ponovo počela plaviti put.

Bez obzira na povećan nivo rijeke Bosne hvala Bogu nema plavljenja stambenih objekata. Obišli smo zgradu u Musali gdje je trenutno stanje stabilno. Također, stabilno je i u Gornjem Moštru.

Od ostalih aktivnosti koje su danas rađene napominjemo da je skip Civilne zaštite djelovao na putnim pravcima Dolovi- Upovac, Dubrave i Ramadanovci.

U naselju Vidovići oborniska odvodnja i lokalni potok koji jednim dijelom dodiruje sam put su nanijeli veću štetu na putnoj infrastrukturi. Na kraju ove dionice došlo je do većeg odrona škarpe i stabala što je dovelo do prepreke na ovom putu. Imajući u vidu cijeđenje vode sa škarpe na ovoj dionici ovo se nije moglo sanirati do prestanka padavina.

Makadamski putni pravci su većinom oštećeni usljed nekontrolisane odvodnje i nasipanje istih nije tehnički moguće do prestanka padavina i ocjeđivanje vode sa kolovoza.

U Liješevi uz pomoć predsjednika MZ Namira Džerzovića poduzeti su koraci da se osigura nesmetan protok rijeke Lješevice i izvrši čiščenje na ucjevljenom dijelu kako ne bi došlo do začepljenja i plavljenja stambenih o poljoprivrednih površina. Također, očiščen je i dio kanala uz lokalni put kako bi odvodnja površinskih voda bila uredna.

Mirza Ganić