Visoko obuku za vozače podiglo na evropski nivo

U periodu novogodišnjih praznika, na područje Bosne i Hercegovine, u grad Visoko iz Republike Njemačke po prvi put stiže simulator vožnje. Iako je simulator vožnje uređaj koji je u zemljama Evrope redovna pojava pri obuci za vozače, građani/ke Visokog, početnici/e u vožnji, odnedavno se ponosno mogu pohvaliti da su prvi u Bosni i Hercegovini koji će ga i koristiti.

Simulator VOGEL u Visoko dolazi na ideju Merime Mujačić, suvlasnice auto-škole „Sedmica“, koja već duže vremena drži praktičnu obuku za vozače/ice. Najprije, u simulator je trebalo investirati više od 30.000 KM što je i glavni razlog zašto simulator nije stigao ranije u Visoko, međutim „osjetila sam da je to nešto što mnogo vrijedi, i da će pomoći nama, instruktorima, kandidatima, a kada je stigao vidjela sam da daje puno više nego li što košta“, rekla je Merima.

U razgovoru, Merima je objasnila i krucijalnu važnost ovakvog uređaja za kandidate/kinje: „Pri vožnji postoje situacije koje mi kao instruktori ne možemo priuštiti svojim kandidatima, dok sa simulatorom se prolazi kroz svaku moguću situaciju koja bi vas nekad u nekom periodu mogla susreti na samoj cesti. To su situacije sa maglom, sa kišom, sa puno više staza, pješaka, tako da oni kroz sve to prođu prije praktične obuke, a kad dođu na praktičnu obuku dođu spremniji i sigurniji, te naše časove iskoriste na pravi način.“Pored toga što simulator predstavlja kvalitetniji način obučavanja budućih kandidata/kinja, Merima polaže nadu u toda će on stvoriti volju i želju za napretkom drugih bh. auto-škola, čime bi se stvarali kvalitetniji vozači, ali i kvalitetnije društvo.

Susjedne zemlje poput Hrvatske i Srbije već neko vrijeme koriste različite tipove simulatora u svojim auto-školama, te su već ranije sarađivale sa proizvođačima simulatora iz Njemačke ili Francuske. Simulator u svojoj strukturi ima poseban program sa senzorom koji će vas upozoriti čak i ako niste pogledali u retrovizor, ali glas će vam se obratiti na srpskom jeziku, s obzirom da se dosada nije ni javila potreba modificiranja programa na bosanski jezik. Takva činjenica, govori i o tome u kojoj mjeri je na teritoriji BiH simulator vožnje još uvijek nepoznanica, ali to više ne važi i za stanovnike grada Visoko.

Kako je ovo prvi simulator na teritoriji Bosne i Hercegovine, tako je i za očekivati veliki interes mnogih pojednaca/ki iz branše saobraćaja, ali i njihovu posjetu Visokom. Nedugo, nakon što je simulator isporučen, prostorijama auto-škole „Sedmica“ svoju posjetu su najavila imanentna imena na nivou Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom da se i sami instruktori/ce vožnje moraju bolje upoznati sa simulatorom  zbog velikog broja programiranih lekcija koje sadrži, tako on još uvijek nije počeo služiti aktuelnim kandidatima. Međutim, ono što je simulator vožnje zasigurno uradio jeste to da je podigao obuku za vozače na evropski nivo, utemeljio nove standarde, obogatio paletu potencijalno stečenih vještina prilikom obuke i samim time povećao nivo sigurnosti na ulicama Visokog, a to svezahvaljujući onima koji kroz želju za ličnim napretkom u svom poslu, otvaraju vrata i kolektivnom progresu.

Tekst i foto: Nina Šćepanović
visoko.co.ba