Lokalne TemePolitikaVisoko je politički patuljak unutar ZDK i FBiH, nažalost to je realna...

Visoko je politički patuljak unutar ZDK i FBiH, nažalost to je realna slika

Sad kada znamo sva imena i pozicije visočkih kandidata za predstojeće izbore, prevashodno iz onih stranaka koje već participiraju u Općinskom vijeću Visoko onda i zvanično možemo donositi neke zaključke o tome šta je to Visoko i koliko politički vrijedi unutar ZDK. Nažalost, slika je takva da je Visoko tek politički patuljak i atavizam u sjeni većih i moćnijih igrača.

U najkraćem to izgleda ovako za najviši nivo vlasti, Državni parlament, Visoko ima tek kandidate iz dvije stranke SDP i BPS, dok recimo Kakanj ima nosioca te liste Nermina Mandru (SDA) kao i nosioca za Federalni parlament Mirsada Zaimovića (SDA) ili Tešanj koji ima nosioca za Skupštinu ZDK Himzo Smajić (SDA), Šemsudin Mehmedović je na listi za Državni parlament i redovno osvaja mandate. Zenica ima svoje lidere Miralem Galijašević (SDA), Senaid Begić (SDP) koji su nosioci na listama u Federalnoj izbornoj jedinici pet i ujedno su predsjednici Kantonalnih odbora svojih stranaka.

Visoko nema niti jednog nosioca liste za Skupštinu ZDK, najviše je dobacila Meldina Ugarak (SBB) koja je na broju dva. OO SDA Visoko najbolju poziciju ima na broju osam (Mirela Mateša Bukva), Dario Pekić (ASDA) i Senad Trako (BPS) su na pozicijama broj 3.

Kada je u pitanju Federalni parlament tu je Visoko nešto i profitiralo, Jasmina Zubić (SDP) je nositeljica liste, Mirnes Fatić (BPS) je također nosilac kao i Nermina Vehabović-Rudež (Naša stranka), tu je i jedan kandidat iz stranke koja ne perticipira u OV Visoko iz Nezavisnog bloka Mirsad Čučuk koji je također nosilac liste.

Promjene u političkim strankama u Visokom su krenule stihijski od 2010, da bi potpuna smjena generacija i promjena izgleda Izvršnih i Glavnih odbora bila 2014.godine, pa su se još neke promjene dešavale i do 2016.godine. Politički subjekti su dobili nova lica u organima stranaka partija, ali Visoko nije dobilo prepoznatljivog lidera kakvog recimo imaju Zenica, Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Doboj jug, Olovo, Kakanj u političkim likovima poput Šefika Džaferovića, Miralema Galijaševića, Šemsudina Mehmedovića, Nermina Mandre, Nezira Pivića, Mirsada Zaimovića, Senaida Begića, Ismeta Sarajlića, Rame Isaka …

Bila je idealna situacija da se sve promijeni te 2010.godine i da političko ozračje postane drugačije u godinama koje su uslijedile. Umjesto toga novi politički patuljci unutar svih stranaka samo su nastavili svoju hamalsku misiju unutar ZDK i Federacije te liderstvo i interese Visokog na višim nivoima vlasti prepustili ozbiljnijim, jačim i bogatijim gradovima od Visokog koji imaju jasne vizije i koji znaju iskoristiti svoje potencijale, kako političke tako i sve druge dok mi uživamo u tom svom perverznom, čudnom i neobjašnjivom mazohizmu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE