Visoko je ključ raspleta u igri za Državni parlament izborne jedinice 4 sa 20.000 onih koji glasaju i poklon šansa za Mandru, Pivića, Mehmedovića, Beganovića, Heleza, Spahića …

Visoko na predstojećim izborima ima svega četiri kandidata za najviši nivo vlasti Državni parlament, od tog broja čak tri kandidata su iz BPS-a i jedna kandidatkinja iz SDP-a (Nermin Šečo (BPS), Azra Husić (BPS), Čama Vranac (BPS), Adna Smailagić (SDP)). Ovaj statistički podatak jasno ukazuje i koliko je političko Visoko ozbiljno i koliko zapravo znači kada je šira slika u pitanju.

Podsjećamo, već godinama unazad niti jedna stranka iz Visokog nema kadra koji je sposoban osvojiti dovoljno glasova da bi dobio mandat u najvišem zakonodavnom tijelu u državi.

Samim tim Visoko je kao birački plijen vrlo interesantna političkim predatorima na glasove iz drugih gradova koji imaju lidere sposobne i smjele da se kandiduju za ovaj nivo vlasti. Visoko sa preko 30.000 birača od kojih preko 20.000 glasa veliki je izazov za ozbiljne političke igrače. Za ovih cca.20.000 glasova, ili da budemo precizniji 18.940 glasova od prije četiri godine najzainteresovaniji su kandidati SDA koji gravitiraju Visokom; Nermin Mandra (Kakanj), Nezir Pivić (Zenica), Šemsudin Mehmedović (Tešanj). SDA je prije četiri godine za ovaj nivo vlasti dobila najviše glasova, ukupno 6.837 ali i imala kandiata iz Visokog Amira Zukića koji je i dobio najviše glasova, tako da je to glasački plijen na koji najviše pretenduju ova tri SDA kandidata, a tu je i kralj kompezacijskih listi Halid Genjac, nominalno Visočanin.

SBB je prije četiri godine dobio u Visokom 4.201, iako nije bilo visočkog kandidata. Nema ga ni ovaj put, tako da Nasir Beganović iz Visokog ima čemu da se nada u Visokom.

Treća po broju glasova prije četiri godine bila je Demokratska Fronta sa 2.629 osvojenih glasova. Ni oni također ni ovaj put nemaju kandidata iz Visokog tako da su i ovi glasovi na rasprodaju.

ASDA je “ubrala” sa dva kandidata na listi 1.984 glasa na koje ovaj put vjerovatno računa Taib Spahić iz Zenice.

BPS na ove izbore izlazi sa tri kandidata i vjerovatno računa na glasove iz drugih gradova iz ZDK i SBK jer su u Visokom prije četiri godine osvojili 1.241 glas.

Visočki SDP prije četiri godine također nije imao kandidata za ovaj nivo vlasti pa je tako osvojio i svega 939 glasova kojima se nada nosilac liste na ovim izborima Zukan Helez koji dolazi iz SBK, dok je najozbiljniji kandidat iz ZDK bivši premijer ZDK sa Munib Husejnagić koji je treći na listi.

Ima tu još razbacanih glasova ovih uslovno rečeno “malih” stranaka, ali suštinski i fudbalskim riječnikom rečeno, kada je u pitanju Državni nivo u Visokom će i za ove izbore da se nastavi rasprodaja bodova na domaćem terenu, što je izgleda postala matrica u svemu u Visokom, od sporta do politike.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.