Visoko ima tri reprezentativke BiH u ritmičkoj gimnastici

3058

Organizovano bavljenje gimnastikom u Visoko datira još od daleke 1909.godine, kada je u sklopu sokolskog društva oformljena i gimnastička sekcija. Godinama je visočka gimnastika bila u samom vrhu bh.gimnastike, a 1969.godine dospjela je i do samog vrha u bivšoj Jugoslaviji. Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća gimnastički sport u Visokom je skoro pa ugašen.

Ipak, na inicijativu zaljubljenika u ovaj sport, prije svega Aide Hadžić i Ismeta Hadžimejlića, gimnastika se vratila u Visoko, prvo kao Škola ritmičke gimnastike koja je s radom počela 2003.godine, a nakon toga je oformljen i Klub ritmičke gimnastike „Visoko“. Danas ovaj klub okuplja veliki broj djevojčica raznih uzrasta, a već su oformljene i klupske podružnice u Donjem Moštru i Ilijašu.

– Nakon ponovnog pokretanja kluba učestvovali smo na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i turnirima, a iako smo poprilično mlad klub, uspjeli smo postići i zavidne uspjehe. – kazala nam je Amina Lepić, koja zajedno sa Alinom Rajkić i Melikom Nazifović, obavlja ulogu trenera u ovom mladom sportskom kolektivu.

Trenerica KRG "Visoko" Amina Lepić
Trenerica KRG “Visoko” Amina Lepić

Iako klub postoji nešto manje od deset godina, već ima i dvije seniorke i jednu juniorku, koje su ujedno i reprezentativke BiH u ritmičkoj gimnastici.

– Seniorke Hana Trubljanin i Iman Karavdić, te talentirana juniorka Hana Lendžer stigle su i do reprezentacije BiH, na što smo izuzetno ponosni. Do sada smo organizirali i pet međunarodnih turnira u Visokom, a klub broji oko 80 članica u Visokom, te 40 u Donjem Moštru i 30 u Ilijašu – istakla je trenerica Amina Lepić.

Juniorska reprezentativka BiH Hana Lendžer
Juniorska reprezentativka BiH Hana Lendžer

A da je riječ o jednom zaista divnom sportu, prepunom slobodnih pokreta, svakodnevno se mogu uvjeriti članice kluba koje treninge obavljaju u Sali „Partizan“ u Visokom i kojih je svakim danom sve veći broj.

– Drage djevojčice, predajte se slobodnom pokretu nadahnutom ljepotom, ljupkošću, igri, ritmu i muzici. Ona je čista ljupka, razdragana, oplemenjuje, raduje, stvara atmosferu prijatnog raspoloženja, potpunog zadovoljstva, teži za ljepotom tijela, govora, ljepotom stila kao i sve težnje čovjeka za savršenstvom. – poručila je na kraju trenerica KRG „Visoko“, Amina Lepić.

Komentari

komentara