Visoko i Međunarodni dan slobode medija

Izvor: DW.DE – Zdravko Ljubas

Mediji u BiH na političkoj uzici

Izdvajamo:

Ili uz vlast ili nepodoban

U principu, ukoliko se ne ide “niz dlaku” onima na vlasti, posebno ako ste im na budžetu, osjetit ćete posljedice, kao što se to desilo Javnom preduzeću RTV Visoko prošle godine. Općinske vlasti su rasformirale RTV Visoko kako bi pokrenule novi lokalni RTV medij, pri tome se praktično “oslobađajući” nepodobnih, onih koji su se usudili misliti i reći drugačije.

“U ovom danu, kada se apostrofiraju slobode medija moramo da shvatimo da novinari, pogotovo na lokalnom nivou, u manjim sredinama su pod takvom presijom da je pričati o slobodi izvještavanja, o novinarskim slobodama, o slobodi medija zaista apsurdno”, kaže za Deutsche Welle Alen Jazić, nekada glavni i odgovorni urednik RTV Visoko.

Problem, kako kaže, nije riješen ni nakon skoro godinu dana. Premda su se radnici koji su naprasno, doslovce preko noći, ostali bez posla, obratili i Sudu, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, kaže Jazić, još nije pokrenulo istragu, niti su utvrđena potraživanja oštećenih bivših uposlenika RTV Visoko.

Od njih šest, Jazić je jedini ostao u novinarstvu, te povremeno, honorarno piše za AlJazeeru Balkans. Ostali su se, kako kaže, pokušali snaći na razne načine, pa rade kao vozač kamiona, prodavačica u butiku odjeće ili u ugostiteljsko-uslužnim djelatnostima.

Alen Jazić

Alen Jazić

Alen Jazić kaže da se ne da, da ne želi zanemariti profesiju za koju se školovao. Žalosti ga da sve više njegovih kolega u BiH ide linijom manjeg otpora, pa na pritiske, kako u radu u medijima, ali i u društvu, popuštaju odlazeći u inostranstvo, mahom Njemačku, Švedsku ili Ameriku, “jer vide da je ovdje, na neki način, borba postala uzaludna, da se nema vremena trošiti život na duge sudske sporove i na sveopštu neizvjesnost”.

Ostaci opreme u RTV Visoko

Ostaci opreme u RTV Visoko