Visoko domaćin 22. Saobraćajno-obrazovnog takmičenja učenika osnovnih škola u BiH

Danas je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom održano 22. Saobraćajno-obrazovnog takmičenja učenika osnovnih škola u BiH. Na takmičenju je učestvovalo 30 djevojčica i 28 dječaka.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), kao jedna od vodećih organizacija u Bosni i Hercegovini na poslovima unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja, svake godine u saradnji sa lokalnim auto-moto klubovima već dvadeset drugu godinu za redom organizuje saobraćajno – obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola starosne dobi od 10 do 12 godina. Ovo takmičenje se sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela (poznavanje saobraćajnih propisa i spretnosti vožnje bicikla na specijalno pripremljenoj stazi – poligonu), ima cilj da na popularan način doprinese saobraćajnoj edukaciji učenika i podizanju nivoa preventivnog djelovanja u oblasti saobraćaja. Takmičenje utiče također na poboljšanje opšteg stanja bezbjednosti u saobraćaju i zaštite ljudskih života. BIHAMK nastoji edukativno utjecati  na djecu i njihovo ponašanje u saobraćaju, kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice po ovu najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju.

BIHAMK je za najuspješnije takmičare uručio pehare i nagrade a prvoplasiranom dječaku i djevojčici po bicikl.

Najbolji u kategoriji dječaka su: 
1. Said Vikalo
2. Amin Imšić
3. Belmin Hodžić
4. Hamza Imamović
5. Adin Terzić

Najbolji u kategoriji djevojčica su:
1. Lejla Gabela
2. Mia Lađević
3. Merjem Hurić
4. Amina Dijedović
5. Azra Bećirović

FOTO: 22. Saobraćajno-obrazovnog takmičenja učenika osnovnih škola u BiH

Po završetku ovog finalnog takmičenja najbolje plasiranih pet dječaka i pet djevojčica je dobilo priliku boriti se u završnom takmičenju, kako bi predstavljali našu zemlju na Europskom takmičenju.

Ovogodišnje Europsko Saobraćajno- obrazovno takmičenje održat će se u Budimpešti u Mađarskoj u periodu od 06.- 09. septembra 2018. godine.

Visoko.ba