Visoko.co.ba: Općina nasilnim putem preotela objekat KTK Visoko …

Saznajemo: Sud potvrdio da je Općina nasilnim putem preotela objekat KTK Visoko poznatiji kao “Stara pošta” u centru grada

 

Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih Općinskom sudu u Visokom polovinom prošlog mjeseca donesena je presuda na osnovu koje BZK Preporod Visoko mora da isprazni i preda u posjed objekat “Stara pošta” koji je nasilnim putem oduzet od KTK Visoko u ulici Alije Izetbegovića. Menadžment KTK je imao namjeru u ove svoje prostorije da prebaci dio knjigovodstva ovog preduzeća, a nakon što je njihova zgrada gdje je bilo knjigovodstvo kod fabrike Konfekcije ranije prodata sudskim putem.

 

Radi se o zgradi koju KTK Visoko koristi već 50 godina i koja je kupljena kao “Računski centar” ili “Stara pošta”. Sporna zgrada je zapravo dio sporazuma kojim je KTK Visoko ustupio Općini zemljište u Vrblju, tadašnje vrijednosti 287.940,00KM (protokol iz 20.3.2004.godine za vrijeme mandata Faruka Salčinovića). Prvi sprat je Odlukom prošlog Nadzornog odbora KTK dat na korištenje „Preporodu“ Visoko. U novembru prošle godine višečlana delegacija Općine je bez bilo kakvog dokumenta i pravnog akta promijenila bravu, a da pri tome direktora KTK Visoko niko nije ni kontaktirao. Zgrada je kabadahijskom metodom okupirana uz nekakav interni zapisnik. Nakon toga je uslijedila tužba od strane KTK Visoko.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Visokom naloženo je da u roku od 30 dana ključevi od zgrade moraju biti vraćeni tužiocu (KTK Visoko) kao i da mu se moraju nadoknaditi troškovi sudskog spora u iznosu od 1984,80KM.

Jedan od svjedoka ili preciznije svjedokinja je u svom iskazu rekla da su u Općini Visoko smatrali da je tužilac (KTK Visoko) napustio zgradu i da je zamjena brave izvršena na osnovu usmenih i telefonskih konsultacija sa nečelnicom Općine Visoko.