Lokalne TemeVisoko bez Jevreja: Šta je ostalo iza nekadašnje zajednice?

Visoko bez Jevreja: Šta je ostalo iza nekadašnje zajednice?

Iako u Visokom već pola stoljeća ne živi nijedan Jevrej, tragovi njihovog prisustva i doprinosa razvoju ovog grada i dalje su vidljivi. Iza njih je ostalo malo, ali vrijedno naslijeđe – groblje, uličica i priče o njihovom zanatskom umijeću i trgovačkom duhu.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Jevreji su u Visoko stigli u 18. vijeku i do 1941. godine na području visočkog sreza živjelo ih je ukupno 199. Bavili su se raznim zanatima poput limarstva, brijačkog zanata, krojačkog, kožarstva, obućarstva i krpanja odjeće. Bili su cijenjeni kao vrsni trgovci, ali i ljekari.

Jedan od uglednijih Jevreja bio je Elijas Kabiljo, koji je doselio iz Sarajeva. Kao imućan građanin, sagradio je cIglanu i zidao kuće koje bi davao pod najam. Te “Kabiljine kuće” i danas se nalaze u Visokom, preko puta Socijalnog.

Jevreji su uglavnom živjeli duž glavne ulice, a ne u Jevrejskoj ulici koja je ime dobila po sinagogi koja se tamo nalazila. Nažalost, od sinagoge je ostao samo crtež u Zavičajnom muzeju.

Tragom starih fotografija: Jevrejska sinagoga u Visokom 1887.godine

Među istaknutim jevrejskim porodicama u Visokom izdvajaju se Danon, Kabiljo i Demajo. Avram Demajo bio je poznati profesor kožarske škole, a porodica Danon imala je i štampariju u gradu.

Nažalost, stradanje u Drugom svjetskom ratu ostavilo je dubok trag na jevrejsku zajednicu u Visokom. Od 199 Jevreja koliko ih je živjelo na području sreza, rat je preživjelo samo 18. Posljednji Jevreji u Visokom umrli su 70-ih godina prošlog vijeka.

Iako više nema živih pripadnika ove zajednice, Visoko čuva uspomenu na svoje nekadašnje jevrejske sugrađane kroz groblje, ulicu i priče o njihovom doprinosu gradu u oblastima trgovine, zanata i medicine.

(VIDEO) Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta: Priča o visočkim Jevrejima

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE