Visoko: 859 pravnih lica, a fizičkih lica obrtnika 1255

NASTAVLJEN TREND INVESTIRANJA I POZICIONIRANJA VISOKOG MEĐU NAJUSPJEŠNIJE OPĆINE U BIH

Federalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) redovno objavljuje socioekonomske pokazatelje po kantonima i općinama u FBiH. Na osnovu niza pokazatelja, FZZPR utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH.

Po izračunu indeksa razvijenosti FZZPR-a u 2016. godini, općina Visoko se nalazi na 4. mjestu unutar Zeničko-dobojskog kantona.

Prema statističkim podacima ukupan broj poslovnih subjekata koji svoju djelatnost obavljaju na području općine Visoko je 2114, od čega je 859 pravnih lica, a fizičkih lica obrtnika 1255. Uzimajući u obzir taj podatak, Visoko je na 2. mjestu u ZDK, odmah iza Zenice.

Prema istim podacima, visočki privredni subjekti ostvaruju najveći promet u ZDK.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom u 2016. godini u FBiH iznosi 57,3 %, a u ZDK 96,0%, što je izuzetno značajan podatak.

U 2017. godini je nastavljen trend investiranja, te pozicioniranja Visokog među najuspješnije općine u Bosni i Hercegovini.

Općina Visoko nastavlja trend investiranja sa ciljem rješavanja problema sa kojima se Visočani susreću. Fokus je na daljoj izgradnji infrastrukture koja će omogućiti viši kvalitet života i rada u Visokom.

Svemu ovome doprinosi i prošlogodišnje usvajanje Strategije razvoja za period 2015-2021. čime bi se trebali stvoriti uvjeti za kvalitetan razvoj i jačanje lokalne privrede, te privlačenje stranih investicija, kao i kvalitetan ambijent za život u općini Visoko, što će Visoko i definitivno uvrstiti u krug najrazvijenijih općina u Federaciji BiH.

Realizacijom ove Strategije Visoko bi također trebalo postati nezaobilazni privredno–ekološko–turistički centar.

visoko.gov.ba