Home Lokalne Teme VIDEO: Visoko 1993., modna revija u robnoj kući Vema

VIDEO: Visoko 1993., modna revija u robnoj kući Vema

0
VIDEO: Visoko 1993., modna revija u robnoj kući Vema

Modna revija modela “KTK” Visoko održana ratne 1993. na trećem spratu razrušene robne kuće “Vema” u Visokom, emitirana ovih dana na lokalnoj televiziji, podsjetila je građane ovoga grada na period početka ratnih sukoba 90-ih godina u Visokom.

U ratnim okolnostima kada su se uglavnom „muški“ ispraćali na ratnu liniju, kada su u gradu samo „prioriteti“ imali električnu energiju, kada je Visoko primalo izbjegle i prognane iz istočne Bosne, kada je na snazi bio „policijski sat“ kada je preovladavala ljudsko, a ne materijalno, kada se pila kafa iza vreća napunjenih pijeskom, grupa djevojaka predvođena tadašnjom voditeljicom TV Visoko Nadjom Omerović, a na prijedlog tadašnjeg urednika TV Visoko Ilhana Dervovića, okupila se u „manekensku trupu“.

-Mi smo pripremali modnu reviju još uoči rata sa manekenkom Natalijom Obradović koja je tada živjela u našem gradu, ali reviju nikada nismo realizirali. Te ratne ‘93. smo se okupili da tu ideju, na neki način, obnovimo, ali i da u ondašnjim teškim okolnostima pošaljemo poruku pozitivnosti koja je trebala oponirati svemu onome što je tada činilo život u ratnom Visokom – prisjetila se za Visoko.co.ba Nadja Omerović.

Sve je počelo probama u podrumskim prostorima u naselju Luke gdje je bila smještena TV Visoko, a prva modna revija modela „KTK“ Visoko održana je u novembru 1993. godine, na temperaturalnom minusu, na trećem spratu, od granata razrušenoj robnoj kući „Vema“, uz nesebičnu podršku kreatorke „KTK“ Minke Hasagić.

Uslijedila je serija modnih revija u nekadašnjem „HUT“-u (današnjem hotelu Centar“), kampu kanadskog UNPROFOR-a u Topuzovom Polju, u diskoteci „Bato“ (današnjem restoranu „Most“), sajmu „ZEPS“ u Zenici (robna kuća „Bosanka“), u Domu kulture u Tešnju, pa na manifestacijama „Visočko ljeto“… a uspostavljena je saradnja i sa Udruženjem „Sumejja“, djevojkama iz Breze, „Napretkom“ iz Tešnja…

 

Komentari

komentara