Visočko Udruženje taksi prevoznika „VUT“: „Moj taksi“

Visočko Udruženje taksi prevoznika „VUT“ u saradnji sa Općinom Visoko i sa članovima Federalnog udruženja taksi prevoznika organizovalo je radni sastanak i prezentaciju aplikacije „Moj taksi“, koja zadovoljava sve kriterije najnaprednijih računarskih tehnologija i već se odavno koristi da olakša naručivanje taksija.

Bitno je naglasiti da ovu aplikaciju mogu posjedovati samo registrovana taxi Udruženja što garantuje sigurnost od bilo kakvih neregularnosti.

Više informacija o samoj aplikaciji, njenoj primjeni i o sastanku u Maloj sali općine, koji je imao informativni karakter, ponudio nam je gosp. Enver Suljagić – predsjednik Udruženja „Sarajevo-taxi“ i član Upravnog odbora Federalnog udruženja taksi prevoznika.

„Mi smo u Udruženju „Sarajevo-taxi“ tri godine veoma uspješno razvijali aplikaciju „Moj taksi“ i sa tržišta smo izbacili aplikacije kao što su „Uber“ i „Gogo“.

Zajedno sa našim partnerskim firmama BH Telekomom i Lenovom ovu aplikaciju smo usavršili i sada želimo da je ponudimo susjednim općinama, kako bi poboljšali usluge taksi prevoznika, dodatno ih zakonski zaštitili, te istovremeno zadovoljili korisnike, a posebno turiste koji svakodnevno u velikom broju dolaze na ove prostore“, pojasnio je  gosp. Suljagić i dodao da mu je veoma drago što su njegove kolege u Visokom dobro organizovane i imaju adekvatnu podršku Općine Visoko, koja podržava i ovaj projekat.

Slika 1

„Sa kolegama u Visokom održali smo radni sastanak na kojem smo ih upoznali sa primjenom aplikacije „Moj taksi“.

S obzirom na veliki broj turista koji posjećuje općinu Visoko, a posebno Dolinu piramida, mi u Sarajevu imamo znatan broj narudžbi da vršimo taksi prevoz do Visokog.

S obzirom na činjenicu da je ova oblast zakonski regulisana i da mi ne možemo i ne želimo da vršimo vožnje za Visoko, cilj nam je da pomognemo kolegama u Visokom da dostojanstveno zarađuju svoj hljeb i mi želimo da ovaj dio projekta razvijanja aplikacije „Moj taksi“ prepustimo visočkom Udruženju taksi prevoznika „VUT“, koje će, nadamo se, u saradnji sa Općinom Visoko, realizirati ovaj inovativni projekat“, poručio je gosp. Suljagić koji smatra da taksi prevoznici moraju pratiti napredak novih tehnologija, kako bi mogli parirati kolegama u ostatku Evrope.

U narednom periodu Federalno udruženja taksi prevoznika, u okviru kojeg participira i visočko Udruženje taksi prevoznika „VUT“, će intenzivirati djelovanje na donošenju novog Zakona, koji bi dodatno zaštitio taksi prevoznike na području cijele Federacije BiH i omogućio im povoljniji ambijent za rad.

Općina Visoko podržava rad taksista, a zakonski problemi koji otežavaju njihovu egzistenciju na tržištu rada, javljaju se na višim instancama vlasti, odnosno Kantonalnom nivou.

Suljagić je naglasio da ovu oblast treba u bliskoj budućnosti urediti na legalan način kako bi taksisti bili adekvatno zakonski zaštićeni, što bi im omogućilo znatno lakše obavljanje svakodnevnih obaveza.

„Jedan od primarnih ciljeva nam je da ukonimo nelegalne taksiste sa ulica. Instaliranjem aplikacije „Moj taksi“ svi nelegalni taksisti će biti eliminisani.

Osim taksista, primjenom ove aplikacije dodatno ćemo zaštiti i mještane, koji će aplikaciju za svoje smartphone ili računarske tablete moći preuzeti besplatno, te njenom primjenom olakšati naručivanje taksija, koje će biti mnogo brže i jednostavnije“, podvukao je gosp. Suljagić koji je još rekao da je naredni prioritet organizovanje sastanka sa predstavnicima Općine Visoko, kako bi se pokušao prevazići problem sa donošenjem zakona na Kantonalnom novu i kako bi se ubrzali pozitivni zakonski procesi koji će definitivno rješiti mnoga pitanja u oblasti pružanja usluga taksi prevoznika.

 

 

Press Općine Visoko