ZDKPolitikaVisočki poljoprivrednici čekaju ispunjenje obećanja bivšeg ministra, Grad Visoko uplatio pomoć

Visočki poljoprivrednici čekaju ispunjenje obećanja bivšeg ministra, Grad Visoko uplatio pomoć

Visočki poljoprivrednici ostali su uskraćeni za pomoć od kantonalnog ministarstva i već sada bivšeg ministra poljoprivrede Vinka Marića koji ih je nakon nevremena u augustu posjetio, fototgrafisao se, informisao javnost i obećao pomoći.

Nevrijeme sa olujnim vjetrom i gradom sredinom augusta napravilo je ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u mjestu Donje Moštre kod Visokog.

Nekoliko dana poslije na mjesto događaja stigli su ministar Vinko Marić i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić koji su obećali pomoć poljoprivrednicima čija su dobra stradala.

Marić je postao i bivši ministar, a obećanje nije ispunjeno te su poljoprivrednici dobili samo pomoć od Grada Visokog.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić nam je kazao da su oni svoj dio obećane pomoći ispunili.

“U svrhu ublažavanja posljedica vremenskih nepogoda koje su nas zahvatile, našim poljoprivrednim proizvođačima iz budžeta Grada Visoko isplatili smo 138.366,90 KM što je 30 posto od vrijednosti procjene šteta koju je izvršila stručna komisija i tako pokazali da pored redovne podrške koju pružamo stojimo uz naše poljoprivredne proizvođače i u vanrednim okolnostima”, kazao je Ganić te dodao:

“Očekivali smo finansijsku podršku u istom omjeru i od Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, obzirom da je tadašnji ministar Marić na terenu lično građanima obećao podršku koja je nažalost izostala, a danas smo svjesni da je tadašnja pojesta ministra poljoprivrednim proizvođačima dan nakon nepogode iskorištena samo za slikanje”, kazao je Ganić.

Tada je kod Visočaka Hamde Frljka za nekoliko minuta uništeno više od dvije tone paprike koja je pristigla za branje, a kod Hamde Neimarlije koji svoju robu prodaje na zeničkoj tržnici, uništeni su kompletni zasadi kupusa, paprike, karfiola, blitve i drugih poljoprivrednih kultura.

Na čelo Zeničko-dobojskog kantona došla je nova vlast, a poljoprivrednici Visokog se nadaju da neće biti zaboravljeni i da će dobiti bar dio pomoći za nove sadnice i usjeve koji su im potrebni ili pomoć kako bi prebrodili težak period.

Klix.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE