Visočki magistar Mehmed Kardaš predstavio Pravopis.ba na N1: Aplikacija je za sve one kojima je jezik bitan

Visočki magistar Mehmed Kardaš, koji je svojim djelima oduševio stručnu javnost u BiH, ali i koji je učestvovao u izradi novog pravopisa Bosanskog jezik, predstavio je širokom auditoriju novu aplikaciju koja nosi naziv Pravopis.ba. Aplikaciju, koja bi trebala poslužiti kao dobar pomagač za sve ljude koji žele obogatiti svoju jezičku kulturu, magistar Kardaš, koji je inače asistent na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Filozofskom fakultetu, je predstavio gostujući na televiziji N1, gdje je govorio o najznačajnijim karakteristikama aplikacije i njenom značaju za razvijanje i njegovanje jezičkih vještina.

“Dakle, riječ je o udruživanju snaga. Jezičari su uradili pravopis, prvenstveno profesor Halilović, a onda su mladi stručnjaci iz ove kompanije napravili aplikaciju koja može biti svima značajna u obogaćivanju jezičke kulture. To je mene oduševilo, jer je spajanje tehnologije i nauke nešto što je moderno u cijelom svijetu, te je ovo prilika da se u tom smislu nešto popravi u BiH. Ova aplikacija, koja je zapravo moderni pravopis 21. stoljeća, omogućava mladim ljudima i svima koji se zanimaju za pravopis provjere sve nedoumice u vezi s pravopisom. Ranije su se mladi usmjeravali prema knjizi, a sada je knjiga usmjerena prema njima”, istaknuo je Kardaš u izjavi za N1.

Inače, ova aplikacija dokaz je da u zajedničkoj saradnji akademska zajednica i IT industrija u BiH mogu napraviti zaista značajne rezultate, posebno jer je ova aplikacija stopostotno proizvedena u BiH. Također, važno je istaknuti i da je besplatna za sve korisnike.

“Knjiga gubi bitku i ako ćemo mlade ljude na ovaj način usmjeriti na pravopis i to je uspjeh. Ono što je važno jeste da je ovo domaći proizvod, sasvim savremen i moderan. Jezik je veoma važan u svakom poslu, ali je drugo pitanje koliko smo zainteresirani da nam bude važan. Ako neko želi raditi na sebi, na jezičkoj kulturi, on će se usmjeravati na jezik, ali je to dosta individualan izbor. Do sada je oko 25.000 ljudi skinulo ovu aplikaciju, ali smo sigurni da će ona u perspektivi biti sve više popularna i očekujemo da bude, u konačnici, u masovnoj upotrebi”, kazao je Kardaš.

Kompletno gostovanje Mehmeda Kardaša, u vezi s aplikacijom Pravopis.ba, na televiziji N1 možete pogledati na LINKU.