Visočke Piruete: Od edukacije do plesnih podija i medalja

Klub ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko osnovan je prije nepune tri godine, a za to vrijeme okupio je više od 130 članica koje su ostvarile zapažene rezultate.

 

Piše: E. M./Klix.ba

 

Na inicijativu trenerice kluba Amine Hadžimehanović u septembru 2014. godine osnovan je klub ritmičke gimnastike “Pirueta” koji danas djeluje u Kaknju i Visokim te okuplja gimnastičarke od četiri do 16 godina.

Iako je ovo sport koji nije pretjerano popularan u našoj državi, članice Piruete su na bosanskohercegovačkim i međunarodnim turnirima ostvarile zapažene rezultate. U razgovoru za Klix.ba Hadžimehanović je dodala kako su posebno značajna priznanja Općine Visoko.

“Naše gimnastičarke su prethodne tri godine ostvarile zapažene rezultate kako na bh. turnirima tako i na međunarodnom nivou i prestižnim turnirima u Mađarskoj, Srbiji, Njemačkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Posebno bih izdvojila specijalna priznanja na manifestaciji ‘Izbor najuspješnijeg sportiste’ na Općini Visoko na kojem su naše članice Farah Dželilović, Melika Ždralović i Mia Mašala dobile priznanja za sportske nade te Iman Šehagić u Općini Kakanj”, govori Hadžimehanović te dodaje:

“Bez obzira što smo jedan od mlađih klubova u državi, naše takmičarke su se pokazale kao jako uspješne ambasadorice grada Visoko i Bosne i Hercegovine na što sam izuzetno ponosna”, kazala je Hadžimehanović.

Trenerica i osnivačica Piruete dodaje kako je u svakodnevnici negativnih dešavanja zbog slabe podrške od lokalnih i državnih institucija ovo ipak pozitivna priča koja ispisuje historiju Bosne i Hercegovine.

“S obzirom da je Bosna i Hercegovina puna mladih talentovanih gimnastičarki i bez obzira što sam često svjedok razgovora s kolegama koji je protkan nezadovoljstvom lokalnih i državnih vlasti zbog finansijskog zapostavljanja ovog sporta i nedostatka sportske infrastrukture, ipak smatram da je ovo pozitivna priča koja nas ujedinjuje i koja piše historiju naše države. Ono čega se bojim je da sport ne preraste u biznis, političku igru ili lični interes”, dodaje Hadžimehanović.

Iako je riječ o sportu koji je tek u usponu, takmičenja mladih gimnastičarki širom Bosne i Hercegovine pune dvorane publikom koja je pokazala interes i svojim prisustvom pruža neizostavnu podršku. Konkurencija među klubovima i takmičarima ne postoji, a prema riječima Hadžimehanović jedni su drugima samo veća inspiracija.

“Početni plan našeg kluba bio je popularizacija ritmičke gimnastike na Općini Visoko i afirmacija djevojčica kroz radionice, zabavu i druženje zbog upoznavanja kulture i brige o sopstvenom tijelu. Realni ciljevi i kontinuirano vježbanje pružili su nam mogućnost učestvovanja na prestižnim turnirima. Istakla bih da je klub već tri godine domaćin prijateljskog turnira ‘Pirueta cup’ na državnom nivou na kojem je u 2017. godini učestvovalo 280 takmičarki”, izjavila je Hadžimehanović.

U sklopu aktivnosti kluba u julu će biti organizovana “Ljetna škola baleta” pod rukovodstvom Stevana Jankostija. Nakon škole baleta uslijedit će treninzi za članice, a septembar predstavlja početak takmičarskog programa i priliku za osvajanje najsjajnijih medalja.