NaslovnicaBiHVisočke firme...

Visočke firme u Avazovom istraživanju o kupovini FUCZ-a: Nabavljali maske, zaštitna odijela, vizire…

Nakon sumnjive nabavke respiratora u vrijednosti većoj od deset miliona maraka, koju su razotkrili brojni mediji, među kojima prvi Fokus, sve nabavke Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) ovih dana su pod lupom javnosti, ali i SIPA-e i Tužilaštva BiH.

Dnevni Avaz napravio je istraživanje, te su objavili izvještaj o postupku svih nabavki, posebno medicinske opreme, među kojima su testovi, zaštitna oprema i respiratori, u FUCZ-u od 16. marta.

Ono što je zanimljivo, među ovim firmama nalaze se i neke čije je sjedište u Visokom, a koje su za FUCZ nabavljale različitu zaštitnu opremu.

Tako je firma Patrio d.o.o. Visoko za FUCZ do sada isporučila 1.000 komada višekratnih zaštitnih odijela, u vrijednosti od 175.500 KM. Nakon toga, isporučili su i ručne medicinske kamere sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, tačnije njih 20 po cijeni od 77.220 KM.

Ista firma za FUCZ je isporučila i 10.000 komada vizira za lice, čija je vrijednost iznosila 105.300 KM, te 500 komada dvokomponentnih zaštitnih odijela u vrijednosti od 58.500 KM. Ipak, najveći paket koji tek treba isporučiti firma Patrio d.o.o. Visoko za FUCZ vrijedan je 1.989.000 KM, a riječ je o 50.000 zaštitnih odijela TIP 5 EN, koja tek trebaju biti isporučena.

No, ovo nije i jedina firma sa sjedištem u Visokom koja je nabavljala određene potrepštine za FUCZ, koje su korištene u borbi protiv koronavirusa. Naime i kompanija KM Trade d.o.o. Visoko isporučila je FUCZ-u 735 komada zaštitnih naočala, čija je vrijednost iznosila 6.541 KM.

 

Visoko.co.ba/Avaz.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.