Visočka pečenica uskoro će biti zaštićena kao brend
“Proizvođači mesa iz drugih krajeva države u namjeri da lakše prodaju svoj proizvod, suho meso potpisuju kao ‘visočku pečenicu’, a tome želimo stati u kraj”, kazao je Feni Edin Babić u ime Udruženja mesoprerađivača ”VIPS” Visoko, u osnivanju.
Kaže da je osnivanje udruženja bilo uslov da visočka pečenica dobije oznaku i ističe da je udruženje bilo napravljeno i prije više od 15 godina, ali da nisu uspjeli ostati u funkciji.“Sada smo se ozbiljnije organizirali jer moramo zaštiti naš proizvod. Čim završimo registraciju udruženja krećemo s procesom zaštite, a sve papire smo spremili”, naveo je Babić, te naglasio da proces proizvodnje pečenice u Visokom datira od prije 150 godina.
Na ovoj ideji već deceniju radi profesor s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Amir Ganić, a unazad nekoliko godina dobio je podršku kantonalnog resornog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona i Općine Visoko.“Želim da zaštitim tradicionalni visočki proizvod, visočku pečenicu, na način da se zaštite sve tradicijske i kulturološke vrijednosti koje je taj proizvod imao i ima i danas”, kazao je Ganić.
Rekao je da se specifičnost visočke pečenice ogleda u tehnologiji njenog pravljenja, što utječe na ukupni kvalitet proizvoda.Geografska oznaka je oznaka koja identificira određenu robu kao robu porijeklom s teritorije određene zemlje, regiona ili lokaliteta i gdje se određeni kvalitet, reputacija ili druge karakteristike robe suštinski mogu pripisati njenom geografskom porijeklu.
Smatra da će udruženje do kraja ove godine biti i formalno registrirano, a do sada se članstvu odazvalo gotovo 30 visočkih proizvođača mesa, od 45 malih obrtnika i pet industrija mesa.

Ističe da se javljaju plagijati koji “skrnave” kvalitet visočke pečenice.
Ganić smatra da se zaštitom ovag suhomesnatog proizvoda stvaraju temelji za promociju cijelog grada.

Fena