Visočka nevjesta – Odrasla je na pistiDžejla Glavović-Očuz je jedna od najbolje plaćenih bosanskohercegovačkih manekenki.

Rođena je 1. jula 1984. godine u Sarajevu. Za sebe kaže da je stvorena za scenu, a recept njenog uspeha je to što se ne pretvara u nešto što nije. Od porodice ima majku, sestru, supruga i sina.

Izvor: biografija.org

Sa 14 godina je ušla u svet mode, a njen najveći strah je bio da neće dobiti vizu. Počela je u agenciji „Front Models“, a nastavila je da sarađuje sa Amelom Radan koja joj je mnogo pomogla u karijeri.

2002. godine je pobedila na izboru „Miss Earth“ na Filipinima i tako svojoj domovini donela jedinu internacionalnu krunu sa ovog izbora. Kaže da joj to nije mnogo pomoglo u manekenskoj karijeri jer su Miss i model različiti pojmovi. Trudila se da svuda promoviše Bosnu i Hercegovinu i da afirmiše modele koji su, nakon toga, imali uspeha u svetu mode.

Napravila je uspešnu karijeru radeći svuda po svetu, a najviše za italijansko tržište. Važi za uticajno ime u svetu mode jer je uspela da duži niz godina zadrži velike klijente kojima je dovoljno da njena agencija pošalje fotografije pa Džejla ne mora da prisustvuje kastinzima. Kada ugovori snimanje, otputuje dan ranije, odradi posao i vraća se svojoj porodici. Ostvarila se i kao TV voditeljka, a naziv jedne od emisija koju je vodila je „Ja biram goste“.

2012. godine je u Sarajevu otvorila školu manekenstva koja je deo modne agencije i koja se bavi edukacijom mladih. Uči ih da cene sebe i da upoznaju modni svet. Shvatila je da joj skauting dobro ide i da bi, pored manekenstva, i time trebala da se bavi. U svet je poslala modele poput: Enise Njemčević, Moni Petković, Amile Kamenjaš, Aide Kešo, Dženite Dumpor. Sa Amelom Radan je pokrenula Fashion Week u Sarajevu gde učestvuje kao specijalni gost kako bi doprinela poboljšanju domaće modne scene. Često se uključuje u humanitarne projekte koji pomažu oboleloj deci.

Iste godine se udala za biznismena Mahira Očuza koji ju je osvojio inteligencijom, šarmom, muževnošću i poštenjem. Završio je ekonomiju, a njegov otac je vlasnik lanca trgovinskih radni u Visokom i benzinske pumpe u Lukavcu. Mahir i Džejla su shvatili da imaju iste ciljeve u životu i u Opatiji su napravili predivno šerijatsko venčanje, a na ostrvu Santorini građansko venčanje. Medeni mesec su proveli na severnom Kipru. U Bosni i Hercegovini je rodila sina Omara i odlučila da sačuva matične ćelije za koje se nada da im neće zatrebati.

2014. godine je postala kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sa željom da doprinese afirmaciji i pružanju šansi mladim i sposobnim ljudima.

2015. godine je preminuo Džejlin otac Fadil koga su mnogi znali kao Zija. Manekenka je bila isti otac pa su je zvali „Zijo broj dva“. Ovaj gubitak joj je teško pao jer su bili veoma bliski.

Svesna je da se, u sredini u kojoj živi, uspeh teško prašta zbog čega se distancira od ljudi sa kojima ne može da ostvari zdravu i korektnu saradnju. U budućnosti sebe vidi na jugu Francuske sa mužem, sinom i ćerkom kako žive daleko od očiju javnosti i odmaraju se od poslova kojih su se zasitili.

Džejla je visoka 180 cm i veliki je gurman. Obožava da kuva za sebe i drage ljude, a posebnu pažnju posvećuje detaljima. Od trinaeste godine posećuje kozmetičke salone i brine o koži, kosi i liniji.

Pročitaj više na:   https://www.biografija.org/politika/dzejla-glavovic-ocuz/

___________

Džejla Glavović-Očuz: Karijeru nisam gradila nasilu

Izvor: avaz.ba

Džejla Glavović-Očuz (34), jedna od naših najuspješnijih manekenki i najiskusnijih bh. modela, sprema se za angažmane koji je u junu očekuju u Milanu. Tamo su, kazala nam je Džejla, unaprijed dogovorena snimanja i kastinzi s novim produkcijama, agencijama i klijentima. 

Prije nepunih pet godina Glavović-Očuz osnovala je modnu agenciju „Swan Model Management“, gdje polaznice i polaznike obučava i modno educira.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Džejla je govorila o svojim poslovnim izazovima, prisjetila se modnih početaka te je otkrila čime je osvojio suprug Mahir, s kojim ima sina Omara.

Svjetski agenti

– Karijeru nisam gradila nasilu, nego zato što to volim. Odricanja je bilo, samim tim što nisam proživjela dio djetinjstva, što sam fizički bila odvojena od roditelja, što je sredini u kojoj sam rođena trebalo vrlo dugo da proguta moj uspjeh i počne da ga doživljava svojim. Danas, zaista, ubirem plodove svog rada, izgradila sam se dovoljno da kompanije prepoznaju moju ozbiljnost i požrtvovanost za ukazano povjerenje, pa se moja karijera danas bazira većinom na konkretnim godišnjim ugovorima – kazala je Glavović-Očuz.

Imala je sreću, dodaje, da je u njenim počecima uz nju bila Amela Radan.

– Bila je uz mene u vrijeme kada su mene otkrili svjetski modni agenti. Bila sam dovoljno zrela iako godinama mlada, dovoljno snažna i spremna za taj pomalo surov i brz svijet. Kao i moji agenti, i sama sam vjerovala od samog početka da će ono što nosim u sebi kao model i osoba biti prepoznato u svijetu, da ću uvijek biti drugačija od svih i profesionalac u poslu koji radim – ističe Džejla.

Sin Omar je, dodaje, oplemenio njen život i promijenio ga iz korijena.

– Omar je mom životu dao drugačiju dimenziju u kojoj beskrajno volim i znam da poredam prioritete, ali i da se dobro organiziram – kaže Džejla.

Iako smo, kako kaže, sredina u kojoj su generalno poremećene vrijednosti, pa tako i slika o modnom svijetu, da može, ponovo bi izabrala isto zanimanje.

Izgled i energija

– Moda je sastavni dio kulture svake države, usko vezana i za tekstilnu industriju, umjetnost kroz fotografiju, kao i menadžment. Htjeli to priznati ili ne, modu spontano živimo svi svakodnevno. Izabrala bih istu karijeru da mogu, jer sam danas, kad se osvrnem iza sebe, jednako zahvalna na lošim kao i na dobrim iskustvima kroz život i karijeru. Sve me je to učinilo onakvom kakva sam danas, mirna, zadovoljna i ostvarena žena – govori Glavović-Očuz.

Otkriva čime je osvojio suprug Mahir, s kojim danas živi u skladnom braku.

– Kroz prvi dojam Mahir me osvojio izgledom, a kasnije dobrom energijom koju nosi, odgojem, inteligencijom, poštenjem, duhovnošću koju njeguje i tim što nikad nisam sigurna da sam ga osvojila do kraja, što govori i da je vrlo mudar – priznaje Džejla.

Moja najveća preokupacija je sin

– U okviru agencije „Swan Model Management“ je i škola manekena koja svojim radom priprema članove za modni svijet te ih usmjerava na ispravan put u tom poslu. Agencija se bavi i organizacijom evenata i modnih revija. Osim toga, vlasnik sam dječijeg brenda „Kids Muse“, a trenutno sam i prvi Opel brend ambasador iz BiH i promoviram novi „Crossland X Inovation Turbo“, zaštitno sam lice vode „Oaza“ i modne kuće „Escada“, s kojom radim više od 10 godina na njemačkom tržištu. Ipak, i pored svih obaveza, moja najveća preokupacija je moj sin i njegov odgoj i razvoj – kaže Glavović-Očuz.

Zdrav život u modelingu

U agenciji „Swan Model Management“ Džejla polaznike uči ispravnom držanju tijela, pravilnom disanju, poziranju…

– Razvijam njihovu motoriku da bi bili što kreativniji pred fotoaparatom i kamerom, učim ih teoretskom dijelu, svim fazama poslovanja; od samog kastinga do realizacije snimanja. Učim ih zdravom životu jer modeling kao posao to zahtijeva – kaže Džejla.