Visočanka, prof. Fahira Fejzić-Čengić: Koliko god se bavili strašnim činjenicama genocida, kao da ih čujemo prvi put

Profesorica je jedan od izlagača na dvodnevnoj konferenciji „Genocid u Srebrenici: ka trajnom sjećanju"

1148

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, pod pokroviteljstvom Reisu-l-uleme, Huseina ef. Kavazovića, organizovao je međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Genocid u Srebrenici: ka trajnom sjećanju”.

Cilj ove konferencije jeste da se ukaže na važnost memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja.

srebrenicakonferencija2 (3)Među izlagačima konferencije su domaći, ali i strani eksperti, kao i odabrani učesnici koji su se bavili ratom i genocidom u BiH. Konferenciju je pratio impresivan govor predsjednika Komisije za traženje nestalih FBIH, Amora Mašovića, uz vizualni prikaz stanja masovnih grobnica.

Prof. Fahira Fejzić-Čengić, ujedno i jedna od izlagača konferencije, kazala je kako je konferencija ukazala na zastrašujuće činjenice, na koje vrlo često, zbog ubrzanog svakodnevnog života, zaboravljamo.

– Koliko god da se bavimo zastrašujućim činjenicama genocida u Srebrenici, kao da ih čujemo prvi put – kazala je prof. Čengić.

Nastoji se sagledati genocid iz sociološke, pravne, političke i historijske perspektive. Na konferenciji će biti izložena i knjiga „Pod zastavom Ujedinjenih nacija: međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici”, autora Hasana Nuhanovića, koja predstavlja jedno od najvećih svjedočenja genocida u Srebrenici.

srebrenicakonferencija2 (2)U okviru konferencije upriličena je i izložba Muhameda Mujkića, čije fotografije prikazuju masovne grobnice u cijeloj BiH i svjedoče sistemsko istrebljenje Bošnjaka.

Obilježavanje genocida u Srebrenici služi kao upozorenje za buduće generacije, jer bez sjećanja neće se prevazići zlo, niti će se naučiti lekcije za budućnost.

Konferencija će biti održavana u prostorijama Velike sale Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u periodu od 12. do 13. maja.

Komentari

komentara