Visočanka Amina Hodžić finalista Sarajevo Photography Award

274

Objavljena su imena finalista čije fotografije će biti izložene na Sarajevo Photography Festivalu, koji će se održati u periodu od 13. do 15. maja.

Objavljena su imena finalista, čije fotografije će biti izložene na Sarajevo Photography Festivalu, koji će se održati u periodu od 13. do 15. maja.

Izložba finalista i nagrađenih fotografija održat će se u subotu, 14. maja u 19 sati u Vijećnici, gdje ćete imati priliku vidjeti fotografske radove sljedećih finalista:

Zhanna Stankovych, Oskar Alvardo, Armin Durgut, Marko Risović, Mario Ilić, Benny van der Plank, Mitar Simkić, Armin Graca, Matković & Vild, Hamza Kulenović, Katarina Marković, Nemanja Šipka, Nika Ilić, Zlata Hodžić, Jelena Cvetković, Srđan Dunđerović, Katie McCraw, Fatima Sayhi, Ahmet Sel, Ana Mitrović, Vladimir Živojinović, Aida Đapo, Tomislav Marcijuš, Ernad Lokvančić, Sara Filipa, Dario Šišul, Jaka Ivančić, Amar Ćamo, Andreja Ravnak, Aleš Bravničar, Aydin Taševac, Robert Ivezić, Boško Hrgić, Mirza Hasanefendić, Ines Lucić, Hana Kazić, Alen Jehja, Miroslav Mišić, Mitar Mitrović, Sead Šašivarević, Amina Hodžić, Biljana Radojčić, Tea Jagodić i Branimir Džaja.

Izložba će prikazati radove svih finalista, a najbolja tri rada u svakoj kategoriji će biti proglašena na samoj ceremoniji, kao i glavna nagrada Grand Prix.

Dobnitnik Grand Prix nagrade osvaja novčanu nagradu u iznosu od 5.000KM, a ostali prvonagrađeni će osvojiti nagrade vrijednosti 1.000KM. Ukupni nagradni fond festivala je 14.000 KM.

Pokrovitelji nagrada su Evropska Unija u Bosni i Hercegovini, ASA Banka, Canon BiH/Avtera BiH, BH Telecom i BURCH univerzitet. Osim dodjele nagrada za Sarajevo Photography Award, planiran je i bogat program Sarajevo Photography Festivala.

Prvi dan Festivala (petak, 13. maj), govorit će profesor sa Burch univerziteta Emir Klepo te Julijan Komšić iz specijaliziranog fotografskog studija Blackbox. Dan će završiti druženjem fotografa u klubu Mash sa početkom u 20 sati.

Drugi dan Festivala (subota, 14. maj) počinje panelom “Tehnika i poetika slike”, koji će voditi Jelena Janković i Mario Periša. Slijedi Canonovo predstavljanje R serije, nakon čega Sarajevo Photography Festival ima čast ugostiti Paula Lowea, jednog od lidera u polju dokumentarne fotografije.

Treći dan Festivala (nedjelja 15. maja), Franjo Matković i Senja Vild, zanimljiv modni fotografski duo iz Hrvatske, održat će predavanje na temu “Četiri oka i moda”. Nakon njih slijedi predavanje dobitnika Pulitzerove nagrade Damira Šagolja, koji će govoriti o dokumentarnoj fotografiji.

Festival se zatvara predavanjem profesorice sa NYU Lauren Walsh, koja će govoriti na temu fotožurnalizma u vrijeme krize. Također, predstavit će svoju novu knjigu “Through the Lens: The Pandemic and Black Lives Matter”.

Sva predavanja će biti održana u prostorijama Networksa na adresi Skenderpašina 1 u Sarajevu, a ulaz na sve događaje u toku festivala slobodan i otvoren za sve.

Sve informacije oko uslova učešća na festivalu možete naći na web stranici, Facebooku i Instagramu.

Festival su podržali: Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Grad Sarajevo, ASA Banka, Canon BiH, BH Telecom i War Childhood Museum. Generalni medijski pokrovitelj je Klix.

Klix.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara