Visočanin Senad Alibegović dobitnik priznanja za poseban doprinos ravnopravnosti polova

U Parlamentarnoj skupštini BiH uručena priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini

Jučer su u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, uručena priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem u protekloj godini doprinijele ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini.

Pri donošenju odluka o dodjeli priznanja za doprinos ravnopravnost spolova u protekloj godini, rečeno je, posebno se cijenio stvarni uticaj, djelovanje i rezultati u sredinama u kojima dobitnici priznanja žive i rade. Također, naročito je uzeta u obzir i različitost polja na kojima dobitnici nagrada djeluju, te raznovrsnost poslova i aktivnosti koje su provodili. Važno je bilo izabrati i osobe koje će i u budućnosti biti ambasadori rodne ravnopravnosti i prepoznatljive figure na koje bi se građani mogli ugledati, poručeno je prilikom dodjele priznanja.

Prva nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini dodijeljena je novinaru i televizijskom voditelju televizije N1, gospodinu Nikoli Vučiću. Kako je istaknuto, Nikola Vučić kao novinar koristi svaku priliku da rodnu ravnopravnost stavi na „dnevni red“ odnosno program televizije N1, odnosno da pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti prezentira i ističe u javnom diskursu na pravi način. Direktnu korist od njegove aktivnosti – pravih i relevantnih informacija, rečeno je, ima cijela bh. javnost, kao i istraživači koje ova tema zanima i koji bi se i dalje njome želili baviti, a posebno žene kojih se tiču teme koje je gospodin Vučić obradio, poput rodno zasnovanog nasilja ili odnosa teologije prema ženama.

Drugu nagradu dobio je izvršni direktor „Sarajevo Unlimited“, gospodin Senad Alibegović. Kao izvršni direktor prvog i najvećeg regionalnog foruma inovacija „Sarajevo Unlimited“, Senad Alibegović nastojao je da ovaj forum, osim promocije BiH kao zemlje inovacija i talenta, kroz promociju preduzetništva i inovacija u biznisu integrira i komponentu ravnopravnosti spolova. Stoga, kako je rečeno, njegov uticaj imao je najviše promotivnog djelovanja, te je uticao na terminologiju i predstavljanje pozitivnih praksi učešća žena u svim oblastima u kojima je, inače, njihovo učešće  minimalno ili stigmatizirano.

Nastavnik informatike iz Druge osnovne škole „Srebrenik“, gospodin Nedim Delić dobitnik je treće nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini. Prilikom dodjele, istaknuto je gospodin Delić već dvije godine zaredom, u povodu Međunarodnog dana učešća djevojčica u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama, organizira okrugli sto pod nazivom „Djevojčice i ITC“. Zadovoljstvo izražava što su sve tri nagrade uručene muškarcima, što ukazuje na činjenicu da se i muškarci sve više angažiraju i da je njihov doprinos na polju rodne ravnopravnosti sve vidljiviji i snažniji.

 

Sektor za odnose sa javnošću

 

parlament.ba