Visočanin Mubekir Zilić niže pobjede u obaranju ruke

Izvor: visoko.co.ba

 

„Arm Wrestling“ ili kod nas poznatiji kao „Obaranje ruke“ je sport koji je nastao u Americi, a posljednjih godina doživio pravu ekspanziju u Evropi, ali i zemljama regije. U BiH za sada postoji samo jedan klub i to Klub obaranja ruke „Vojnik sreće“ iz Visokog, a 22.-godišnji Mubekir Zilić uspješan je član tog kluba. S Mubekirom smo razgovarali o ovom sportu, ali i nadolazećem meču koji će imati u Trsteniku u Srbiji u okviru „Lazarevog kupa“, izuzetnog cijenjenog takmičenja u obaranju ruke na ovim prostorima.

– Za ovaj sport sam čuo preko prijatelja prije 4 godine i počeo trenirati i baviti se obaranjem ruke. Ubrzo su uslijedili i prvi turniri, a nakon nekoliko turnira i prve pobjede, tako da mi se još više „osladilo“. Kako su stizale pobjede, tako sam još marljivije i upornije radio i na sebi, ali i na tehnici. – priča Mubekir. Pojasnio nam je i pravila ovog sporta, vježbe i treninge, ali i gdje je „obaranje ruke“ itekako popularno.

– Pravila su jednostavna, imate dvojicu sudija, stol na kojem obarate i na samom početku je potrebno da su laktovi na ocrtanom centru, kao i da su zglobovi iznad ocrtanog centra. Nakon što sudija da znak za početak, sve je dozvoljeno, osim dodirivanja protivnikovog lakta. Borbe traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i nema neriješenog ishoda. Što se tiče treninga, bavim se i bodi bildingom, tako da mi treninzi za ovaj sport nisu naporni, a ono na čemu posebno radimo jesu vježbe za gornji dio tijela, ramena, ruke, laktove, kao i za zglobove i prste. „Arm Wrestling“ je trenutno najpopularniji u Americi, ali i u Ukrajini, Rusiji, Kazahstanu, Mađarskoj i Bugarskoj. – objasnio nam je Zilić. Što se tiče budućnosti, Mubekir se nada da će i u našoj zemlji biti formirano više klubova i osnovan savez, što bi značilo da bi se mogla formirati i reprezentacija koja bi BiH predstavljala na evropskim i svjetskim takmičenjima. – Volio bih da ovaj sport zaživi i u našoj zemlji, pa da i na ovaj način mlade ljude sklonimo sa ulica. Dok ne dođe do toga ja ću biti prisiljen nastupati za neke klubove iz zemalja okruženja, odakle sam već dobio i pozive, a ako se ne formira savez, u skorijoj budućnosti ću možda morati nastupati i pod zastavom neke druge zemlje, a ne svoje, za što se ipak nadam da se neće desiti. – kazao nam je na kraju Mubekir Zilić, mladi Visočanin koji se izuzetno uspješno bavi sportom „obaranja ruke“ ili „Arm Wrestlingom“.