BiHVisočanin Mahir Muzaferija: Lijepo je vratiti se s Hadždža uz mir i...

Visočanin Mahir Muzaferija: Lijepo je vratiti se s Hadždža uz mir i zadovoljstvo u srcu

Dolazak prve grupe hadžija iz Džede na sarajevski aerodrom iščekivao je veliki broj članova porodica i prijatelja. Nakon prvih pozdrava i zagrljaja, hadžije su automobilima i autobusima krenuli put gradova u kojima žive.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas u popodnevnim satima doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine koja se u domovinu vraća nakon obavljanja islamske dužnosti hadža u Mekki.

Mahir Muzaferija iz Visokog bio je vodič grupe od četrdesetak hadžija na ovogodišnjem hodočašću hadža. Kazao je kako je sve proteklo u najboljem redu te da se sa “mirom i zadovoljstvom u srcu” vratio svojoj kući.

“Hadž sam obavio prošle godine, ali i ovog puta je bilo prelijepo. Grupa koju sam vodio obavljala je obrede u Medini i Meki, zijaretili smo mezar poslanika Muhameda, bili u džamijama, bilo je sadržajno, klanjali smo i bili blizu harema Kabe”, kazao je Muzaferija.

Govoreći o dvije velike nesreće koje su se desile u Meki tokom ovogodišnjeg hadža, on je dodao kako su takve nesreće česte i dešavaju se skoro svake godine jer se vjernici ne pridržavaju uputa o kretanju.

“Mi nismo imali nikakvih problema, sve grupe smo proveli kako je trebalo, naše hadžije su se dobro snašle tamo. Svake godine bude poneka nesreća, to je uobičajeno”, rekao je Muzaferija poručivši kako bi svaki musliman koji je u mogućnosti trebao obaviti hadž.

“Čovjek u sebi treba neke momente doživjeti da bi mogao uopšte otići na sveta mjesta koja nas zovu. Ima ljudi koji materijalno mogu otići na ove obrede, ali neće da im se otvore vrata tih svetih mjesta. Uvijek takva mjesta ostavljaju po strani, a traže neke druge destinacije da bi tamo doživjeli mir. Čim ste u prilici, obavite, jer to je naša dužnost”, rekao je Muzaferija.

Da je hadž poseban obred za svakog muslimana istakla je i Esma Malagić iz Vogošće.

“Osjećaj je odličan, malo smo se namučili u putu, sve se izmiješalo i emocije i zdravlje i sve. Lijepo nam je bilo tamo, bilo je pretoplo jer sam ja prije išla samo zimi kada je ugodnije, sada je bilo skoro 50 stepeni”, istakla je Malagić.

Ove godine na hadž iz BiH otputovalo je 1.411 vjernika. Pristizanje bh. hadžija iz Saudijske Arabije očekuje se i tokom narednih dana.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE