Visočanin Jasmin Ahić: Vrijeme je za vandredne mjere kako bi se riješila loša sigurnosna situacija

Vandredne mjere i racije su ključ rješavanja nagomilanih problema

1102

Nakon ubistva Mirze Raščića, 26-godišnjeg mladića čiji je život, sudeći prema dosadašnjim rezultatima istrage, ugašen “greškom”, građani naše zemlje, naročito stanovnici Sarajeva, strahuju za svoj život.

Kako kažu, boje se izaći na ulice jer su tuče prestale da postoje te su prerasle u opasne obračune u kojima se za oružje poteže olako i bez bilo kakvog razmišljanja.
Žele biti sigurni, a od nadležnih zahtijevaju hitnu akciju. Nakon još jedne prerano ugašene mladosti i sve većeg nasilja na ulicama, zabrinuti su i analitičari sigurnosne situacije u našoj zemlji.

Pitanje je vremena kada će se i nama desiti

“Sistem vrijednosti u našoj državi je odavno poremećen. Prošla su vremena kada se slobodno moglo spavati ispod bilo kojeg drveta. Sada su te poremećene vrijednosti koje vladaju 20 godina postale normalne i svi mi smo zapravo objekti i izvor ugroženosti koji razmišlja da li se treba zaštititi samo zbog toga što je izašao na ulicu“, kazao je Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.

Kako ističe, stvari su počele izmicati kontroli kada dođe do toga da neko poslije tuče zapravo odluči da koristi hladno oružje.

“Mi trebamo da se bavimo uzrocima u ovom slučaju. Svi tražimo krivce, a moramo znati da i mi sami snosimo dio krivice. Jer jednostavno šutimo na ono što nam se dešava. Nakon što se hladnokrvno ubije mladić, mi nastavljamo dalje, ne prijavljujemo porodično nasilje, krađu, tuču, ne radimo sve što možemo da spriječimo ovakve stvari. A činjenica je da je samo pitanje vremena kada će se isto nama desiti“, kazao je Ahić.

 

Gdje su nestale racije?

Prema njegovim riječima, činjenica je da mladi zbog velike nezaposlenosti ne mogu da nađu svoje mjesto u društvu, niti da sebi osiguraju egzistenciju. Zato se mladi i okreću kriminalu, a tome pogoduje i poremećeni sistem vrijednosti u kojem se cijeni samo materijalno.

Kako se čini, sigurnosne strukture nisu dovoljno prilagodile novim uvjetima te u posljednje vrijeme izostaje pravi odgovor na stanje u kojem se danas društvo nalazi.

“Činjenica jeste da sve ovo zaslužuje varedno stanje, vanredne mjere. Već dvije godine na ovim prostorima nema racija i to se osjeti. Zašto ne idemo u te restorane, u objekte u kojima se sve događa, pa ne legitimišemo ljude, ne pronađemo oružje? U tom slučaju sve bi bilo drugačije. Međutim, nekako svi plivaju u tome i samo gledaju svoju korist“, kazao je Ahić.

Tako, kaže Ahić, dolazimo do toga da smo svi, svake minute, u opasnosti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.