Visočanin Alen Dinar: Prodaja povrća putem interneta

Visočanin Alen Dinar revolucionar bh. poljoprivrede: Počeo prodaju povrća putem interneta

Porodica Dinar 20-ak godina bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Uzgoj povrća u plastenicima obogatili su i uzgojem cvijeća. Uz podršku države, uz mukotrpan i predan rad, nekada demobilisani borac uspio je stvoriti mali poljopriovredni obrt u koji su uključeni svi članovi porodice. Odnedavno je sin Alen počeo prodaju povrća putem interneta.

Samir Dinar ostavio je posao taksiste, a prije 12 godina registrovao je poljoprovredni obrt, tada prvi u ZDK iz oblasti plasteničke proizvodnje. Njegov sin Alen prateći potrebe tržišta i koristeći nove tehnologije, uveo je prodaju povrća putem interneta s dostavom na kućnu adresu kroz projekat „Korpa zdravlja“.

„Jako je praktično, posebno za, recimo mlade mame koje imaju malu djecu pa ne mogu izlaziti zimi vani niti mogu recimo ljeti u nekim periodima izlaziti vani i dođe im na kućnu adresu sve ono što su naručili i što je velika prednost znaju porijeklo tih proizvoda“, kaže Alen.

U ZDK registrirano je 90 obrtnika u plasteničkoj proizvodnji. Značajna je podrška nadležnog ministrstva kroz poticaje, čime registrirani obrtnici kroz poticaje mogu pokriti troškove doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje.

„To je jedna od bitnijih proizvodnji, mi smo u protekle četiri godine preko milion maraka uložili u plasteničku proizvodnju, ta podrška podrazumijeva podršku kod nabavke plastenika“, ističe Himzo Smajić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Zdravstvena ispravnost proizvoda iz plastenika mnogo je veća nego na otvorenom, iako postoji još niz prednosti.

„Imate prostor u kome vi kontrolišete uslove proizvodnje, zatim prinos po jedinici površine je znatno veći nego na otvorenom i uticaj je vaš na to koliko ćete proizvesti i koji je kvalitet tih proizvedenih proizvoda“, pojašnjava Hamzalija Numanović, stručni saradnik u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Iako odobreni poticaji obrtnicima značajno olakšaju posao, za one koji žele ostvariti više, potrebna je dodatna edukacija i dostupan savjet stručnjaka.

„Ja mislim da je najpotrebniji agronom koji izlazi na teren. Izlaskom na teren on će vidjeti o čemu se radi da bi mladi proizvođači, da bi njima pomogli u njihovoj vlastitoj proizvodnji“, kaže poljoprivrednica Amra Dinar.

U ZDK sve je više primjera kao što je porodica Dinar. O tome govore i podaci da je brojka za četiri godine povećana sa 44 na 90 obrtnika. Kroz subvencije, savjetodavnu podršku i poticaje, značajno je ulaganje u jačanje malih porodičnih biznisa, a zdravo povrće od poznatog proizvođača trebalo bi naći put do svojih kupaca.

Federalna.ba